Hírek

2014.02.23. 19:50

Érettségivel is tanulhatnak szakmát

Lezárult a középiskolások jelentkezése a továbbtanulásra. Már az érettségire koncentrálnak, kalkulálják a főiskolához, egyetemhez szükséges pontjaikat.

Kaszás Éva

Közben talán bele sem gondolnak, hogy ebben a két-három hónapban életük évtizedeiről döntenek. A gazdaság átalakulása jól mutatja, hogy ma már több szakmával könnyebb alkalmazkodni a válságos helyzetekhez. Lehet, mi több: érdemes szakmát szerezni a diplomát adó iskolák előtt is, ami egy kényszerű váltáshoz bármikor támaszt adhat. Ez az utolsó tanév, amikor érettségi után még két év tanulással szakmához illetve technikusi oklevélhez juthatnak a fiatalok.

Körülnéztünk a dunaújvárosi kínálatban.

Műszaki jellegű képzéseket kínál a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola. Érettségivel is máshonnan is jelentkezhetnek a fiatalok gépgyártás technológiai technikusnak, illetve CAD-CAM informatikusnak. Mindkét tanulmánnyal megalapozható akár a munkavállalás, akár a diplomáért való továbblépés.

Bő a kínálata a Dunaferr Szakközép- és Szakiskolának, három szakmacsoportban, gépész, elektrotechnika és elektronika technikusi oklevelet szerezhetnek a fiatalok két év tanulással. Érettségihez kötött az autószerelők képzése. Számos, vasas illetve villamos szakmát érettségivel két év alatt szerezhetnek meg. Népszerű ezek között a gépi forgácsoló, a hegesztő, a villanyszerelő, az ipari gépész, nem egy tanulásához kiemelt ösztöndíjat adnak.

A későbbi felsőfokú műszaki tanulmányokhoz a gyakorlati ismeretek mindenképpen előnyt nyújtanak.

Tóth Ádám, Kádár Gábor, és Gáborik Gergő a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Villamos Tagozatának 14. osztályos diákjai. Korszerűen felszerelt műhelyben szerezhetik meg a gyakorlati tudást  (Fotó: a szerző felvétele)

Nem csak az építőiparban, hanem a közigazgatás műszaki vonatkozású munkaköreiben illetve településfejlesztési területen is foglalkoztatják az építész technikusokat. A Hild József Szakközépiskola és Szakiskola lányok számára is előnyös lehet a két év alatt megszerezhető oklevéllel. Ebben az iskolában is tanulhatnak szakmát a fiatalok az érettségi után, akik az építőipari illetve a faipari szakmacsoportok között választhatnak. A képzés elindításához kellő számú jelentkező szükséges. Nyelvtanulási lehetőséggel és kiemelt ösztöndíjjal várják a diákokat.

Változatos a kínálata a Lorántffy Zsuzsanna Szakközép- és Szakiskolának is, ahol a labor-, illetve környezetvédelmi technikus képzés mellett, számos, szintén érettségihez kötött szakmát kínálnak. Az egészségügyi szakmacsoportban három évet kell tanulniuk az „E” kategóriás ápolóknak, kétéves a kisgyermek gondozó, valamint a szociális gondozó és ápoló szak. Ez utóbbihoz állami ösztöndíj is jár. Idén ősszel újra indul a kozmetikus és fodrász képzés. Meglepően sok területen találnak munkát a divat és stílustervezők, többek között varrodákban helyezkedhetnek el, mint minőség ellenőrök. Utoljára szerezhetik meg a fiatalok érettségi után két év alatt a női szabó illetve a bőrdíszműves szakmát.

Valamennyi dunaújvárosi középiskola az érettségi vizsgákkal párhuzamosan meghirdeti technikusi illetve szakmunkás oklevelet adó képzéseit. Csak biztatni lehet a fiatalokat, nézzenek körül. Az élet hosszabb és változatosabb annál, mint hogy egy képesítésre vagy diplomára alapozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!