Hírek

2014.10.28. 20:05

Dunaújvárosban is vannak lepusztult erkélyek

Dunaújváros - A fővárosban súlyos sérülést okozott egy kidőlt erkélykorlát. Nálunk is vannak lepusztult erkélyek, de...

Pekarek János

Korábban megjelent egy Vasmű úti erkély képe - amely kép nem volt egészen megnyugtató. Az erkély enyhén szólva is megviselt állagúnak nevezhető.

Különösen annak a hírnek a fényében, amely szerint a múlt héten Budapesten egy hölgy kiment erkélyére, majd annak kőkorlátjával együtt lezuhant a második emeletről, s most életveszélyes sérülésekkel kezelik egy kórházban.

Birtokunkban vannak olyan fényképek, amelyek eléggé nyugtalanítóak, ami az utcákról látható erkélyek állapotát illeti. Megkérdeztünk építészeket akik azonban, lévén, hogy részletes felméréseknek nincsenek birtokában, nem kívántak névvel nyilatkozni lapunknak.

Elmondták viszont, hogy a budapesti eset aligha ismétlődhet meg városunkban. Ahogyan a hír szólt: ott a kőkorlát zuhant le az áldozattal, nem az erkély szakadt le.

Városunkban az erkélyek szinte kivétel nélkül vasbetonból készültek. E vasbetonszerkezet kapott helyenként műkő-borítást. Ez a borítás (mint képeinken is látszik), néhol valóban igen rossz állapotban van - viszont a stabilitást ez nem, vagy csak kevéssé veszélyezteti.

Montázsunkon két, eléggé elhasználódott erkély. Leszakadástól nem kell félni
Fotó: Ady Géza

Akadt olyan helyszín, ahol az erkélyek a rossz helyszíni kivitelezés miatt életveszélyessé váltak. Az 1960-as években a kis Vasmű úton álló sorházak kiugró erkélyeit emiatt franciaerkélyekké, kilépő nélküli ablakokká alakították. A helyszínen szerelt, feszített vasbeton szerkezetet ugyanis rosszul töltötték fel betonnal, a vasszerkezet az erkély alsó szintjére süllyedt, tehát nem tudott ellenállni a hajlító igénybevételeknek.

Az előregyártott vasbetonerkélyek azonban, amelyek a helyi építkezés jellemzői az 1960-as építkezések óta, ilyen statikai problémákat nem jelentenek, mondták el informátoraink.

Más kérdés, hogy a burkolati vagy díszítő elemek mennyire stabilak. Ezt viszont, mondták mérnök ismerőseink, szinte lehetetlen felmérni. Az elmúlt hatvan évben viszont még nem történt ilyen baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!