Hírek

2014.06.10. 14:55

Vészesen közeledik az aratás kezdete, mondják a mezőgazdászok

Dunaújváros - Hamarabb kezdődhet idén az aratás a megszokott Péter-Pál napi dátumnál. Akár már e hó végén!

Pekarek János

Vészesen közeledik az aratás - és a jelző egyben arra is utal, hogy a mostanában tapasztalható időjárás nem mindenben felel meg a mezőgazdászok várakozásainak.

Akik ugyan kisebb áldozatokat képesek hozni egy nagyobb cél érdekében (a tavaszi esőzéseknek például kifejezetten örültek, dacára annak, hogy a felázott talaj miatt sok munkát későbbre kellett halasztani), ám a mostani száraz hőség már nem fér bele a tűréshatárba.

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője lapunknak azt mondta: a búzát szemmegszorulás fenyegeti a csapadékhiány és a kánikula miatt, különösen a hosszú tenyészidejű fajtákat. Az érés ugyan rohamléptekkel halad, ám ez inkább kényszerérés, mivel a növény gyökérzónájában semmi nedvesség nincs már.

Márkli hangsúlyozta, hogy az enyhe tél és a száraz, meleg idő egyébként is kedvez a gombabetegségeknek, amelyekhez idén még egy világszerte jelentkező járvány, a sárgarozsda-fertőzés is hozzájárult.

Mindezek eredményeképpen várhatóan legalább két héttel hamarabb kezdődik majd az aratás ebben az évben, mint a régóta hagyományos időpont, azaz Péter-Pál napja.

Ez pedig nem feltétlenül tetszik a gazdáknak, hiszen azt jelentheti, hogy a várt termésnél kevesebbet takaríthatnak be. Ráadásul a hirtelen hőség a kapásnövényeknek, jelensül a kukoricának sem mindenben kedvez, hiszen az alatt is egyre szárad a talaj, és a növény betakarítása még ugyancsak messze van: sokkal messzebb, mint a búzáé, vagy az árpáé. Utóbbi aratását egyébként várhatóan már e hónap, vagyis június végén megkezdhetik a gépek.

Ebben a helyzetben, mondja Márkli János, nem tehetnek mást, mint hogy lehetőség szerint igyekeznek megtartani a talajban egyelőre még fellelhető nedvesség minél nagyobb részét.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!