Hírek

2013.11.10. 18:35

Erős a falvak közötti kapocs

Nagyvenyim – Az Egeressel tíz évvel ezelőtt megkötött partnerkapcsolat jubileumát ünnepelték és erősítették meg a hétvégén Nagyvenyimen az erdélyi barátokkal közösen.

Körmendi Erzsébet

Nagyvenyim és Egeres között erős kapocs alapjait rakták le az elöljárók tíz évvel ezelőtt. Elsősorban nem Egeres a fő erdélyi szál, hanem a hozzá tartozó szorvány falvak: Inaktelke, Mákófalva, Bogártelke és Jegenye. A legfőbb érték sem az önkormányzatok között megköttetett okmány – az pusztán a kapcsolat lehetőségét teremtette meg –, hanem a családok között kialakult szoros barátság, amely erőssé és tartalmassá tette a partneri viszonyt. 

A hétvégi jubileumi rendezvényre népes delegáció érkezett Nagyvenyimre múlt pénteken. Az elöljárókon és a családokon kívül Mákófalváról a focicsapat is eljött, hogy a helyi sportegyesület vendégszeretetét élvezve viszonozza a venyimi futballisták nyári látogatását. A találkozó örömére barátságos mérkőzést is játszottak a csapatok szombaton délután.Ami pedig a találkozó hivatalos részét illeti: „Tíz év képekben” címmel kiállítás nyílt szombaton a Kossuth Lajos Általános Iskola aulájában.

Both György alpolgármester és Szabóné Lőrincz Ilona polgármester kézjegyével erősítette meg a tíz évvel ezelőtt megkötött partneri okmányt



A fotókat szívesen nézték meg a helybéliek és a vendégek egyaránt, hiszen kellemes élményeket, emlékeket elevenítettek fel a paravánon felsorakoztatott képek.

Jánosi Lóránt özvegye, Gyöngyi mutatja a férje posztumusz díszpolgári kitüntetését, mellette a fiuk, András.



Ünnepi képviselőtestületi ülést tartottak szombaton délelőtt a partnerkapcsolati jubileum tiszteletére. Szabóné Lőrincz Ilona polgármester beszédében elmondta: – A világban bekövetkezett változások ellenére fontos a barátságokat ápolni. A két település kapcsolata kétezerkettőre nyúlik vissza, amikor Rauf Pál, a község akkori első embere a Fejér megyei polgármesterek küldöttségével Kolozs megyében járt és az utazás során Fekete P.P. Jánossal, Egeres akkori polgármesterével megtalálták az egymáshoz vezető utat. Az, hogy mi köt össze minket, néha megmagyarázhatatlan. Akkor is összetart, ha már a köteléknek el kellett volna szakadnia.

Kovács Kitti szavalt az ünnepi képviselőtestületi ülésen mögötte a nőikar tagjai



Van, ami még a távolságot, időt legyőző erős kötelékké szilárdul. Ilyen kapocs a Nagyvenyim és Egeres közötti barátság. Néha nem tudja az ember, hol talál igaz, jó barátot. De az élet elénk hozza azokat, akik fontosak számunkra. A polgármester ilyen sorsszerűségként éli meg az erdélyiekkel közös partnerséget: tíz évvel ezelőtt csak remélni merték mindkét település vezetői, hogy a hivatalos kapcsolaton túl igazi mély emberi érzések kötik majd össze a településeken élőket. Egeres jelenlegi polgármestere, Lehene Sorin Gelu tevékenyen nem kíván részt venni a közös munkában, ám a testület magyar tagjainak Both György alpolgármesternek és Gál B. János képviselőnek köszönetet mondott Szabóné Lőrincz Ilona a partnerség ápolásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!