Hírek

2015.06.28. 14:44

Értékek, hagyományok - Dunaújváros adott otthont a Megyenapnak

Az ünnepségen a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Vasas Táncegyüttes is tükrözte a Megyenap mottóját: hagyomány, érték, minőség.

Körmendi Erzsébet

Spányi Antal megyéspüspök, országgyűlési képviselők, megyei, helyi és térségi önkormányzati vezetők, fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, díszpolgárok mellett a a nagyrendezvény valamennyi vendégét köszöntötte Cserna Gábor polgármester a Dunaújvárosban megrendezett Megyenap ünnepségén.

– Duplán büszkék vagyunk: mert megyei jogú városunk első alkalommal lehet házigazdája a Megyenapnak, és mert méltó helyszínt tudunk biztosítani az ünnepi eseménynek a tavaly uniós támogatásból megújult városházán és főterén. A Megyenapon mi, Fejér megye polgárai ünnepelünk. Megmutatjuk, hogy közös múltunk, hagyományaink, gazdag örökségünk tett minket azzá, amivé lettünk. Ez ad nekünk tartást, büszkeséget, ez kovácsol minket erős közösséggé. A Megyenap az összetartozás jelképe, fontos az életünkben, mert saját értékeinkre büszkék vagyunk – mondta Cserna Gábor.

A Vasas táncosai is felléptek az ünnepségen. Hátul az asztalnál Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző, dr. Kovács Zoltán megyei főjegyző

Dunaújváros polgármesterének szavaihoz csatlakozva osztotta meg ünnepi gondolatait dr. Molnár Krisztián, Fejér Megye Közgyűlésének elnöke is az ünnepség résztvevőivel. Elmondta: egyedi értékek megszerzéséért nem kell külföldre utazni, hiszen megyénk számod kincset rejt, amiért a turisták hozzánk utaznak. Beszélt az emberi megismerés folyamatáról, szűkebb és tágabb színtereiről, példákat sorolt, amiért megyénket érdemes megismerni. Fejér megyeinek lenne tettek, szándék, kötődés kérdése, nem születési előjog – hangsúlyozta az elnök. Majd átadta a megyei közgyűlés díszpolgári címeit, valamint kitüntető díjait az arra érdemesítetteknek. Az ünnepi műsorban nagy sikerrel közreműködött Csadi Zoltán a Bartók színház művésze, a Dunaújvárosi Vegyeskar, Vasas Néptáncegyüttes.

A városháza rendezvényterme után az előtérben, valamint a főtéren folytatódott a program. Az idei Megyenap újdonságaként színesítették a rendezvényt a „Fejér Értékek Iránytűje” programjai. Az idei nép- és iparművészeti pályázat elérte célját, ami nem volt más, mint a megye nép- és iparművészeti, valamint kézműves termékeit és értékeit központba állítani, hogy a megyei értéktár számos új kinccsel gyarapodjon. Dr. Juhász Katalin az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Fejér Megyei Nép- és Iparművészeti kiállítás anyagát, külön is kiemelte az idei díjazottak alkotásait. Fejér megye elismert termelői és kézművesei pedig a Városháza téren népszerűsítették a termékeiket, alkotásaikat – különleges mézeket, lekvárokat, kerámia díszeket, ékszereket, kelméket vonultattak fel, amelyek között a dunaújvárosiak egész nap válogathattak.

Fejér megye népművészeti, valamint iparművészeti díját kora délután adta át dr. Molnár Krisztián az arra érdemesített három alkotónak, Vincze Mátyás merítettpapír-készítőnek, Józsa-Szaka Erzsébet Katalin nemezművesnek (helyette édesanyja vette át a díjat) és Kecskeméti Róbert népihangszer-készítőnek.

Fejér Megye Iparművésze 2015 címet kapta Vincze Mátyás (b) merítettpapír-készítő. A megye népművésze Józsa -Szaka Erzsébet Katalin nemezműves lett (helyette édesanyja vette át a díjat), valamint Kecskeméti Róbert népihangszer-készítő

A díjátadóval egybekötve bemutatjuk a Fejér Megyei Értéktárba bekerült 12 értéket és a Fejér megyei értékeket népszerűsítő nagy imázsfilmet beharangozó kisfilmet. Juhász Zsófia, a megyei értéktár bizottság alelnöke ismertette a résztvevőkkel azt a jelentős munkát, amelyet kifejtettek az elmúlt időszakban egy-egy település és a megye értékeinek felkutatásában. A feltárásnak vannak buktatói is, mint mondta: mindenképpen el kell kerülni, hogy giccs kerüljön a települési gyűjteményekbe. Az alelnök után Farkas Lajos, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója bemutatta a résztvevőknek azt a tizenkét értéket, amely bekerült Fejér Megye Értéktárába.

Dr. Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök (j) és Wilmek Tibor alelnök is választott vásárfiát

A Városháza téren szabadtéri kulturális, kézműves és gyermekprogramok várták az érdeklődőket. Az egész napos ingyenes kézműves játszóház, ugrálóvár, mesebusz, kisvonat mellett láthatták a Cimbora Klub műsorát és Szerecz Róbert zumbashow-ját. Felléptek a Gárdonyi Géza Általános Iskola növendékei, a Szélrózsa Társulat tagjai. A megyenap zárásaként pedig táncházba invitálták a gyerekeket és a felnőtteket.

Fejér Megye Díszpolgára

A megyei közgyűlés „Fejér Megye Díszpolgára” kitüntető címet adományozta dr. Dorkota Lajosnak és dr. Gogl Árpádnak a Megyenapon.

Dr. Dorkota Lajos sokat tett a megye fejlesztéséért

Dr. Dorkota Lajos a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője volt 2013. júliusáig, amikor a miniszterelnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökévé nevezte ki. Maradandó értéket teremtő munkájával jelentősen hozzájárult Dunaújváros és térsége, megye fejlődéséhez.

Dr. Gogl Árpád szakmai munkássága példamutató

Dr. Gogl Árpád sikeres orvosi, tudományos és közéleti életműve, valamint a Szent György Kórház fejlesztéséért végzett következetes és eredményes munkája alapján érdemelte ki a díszpolgári kitüntető címet.

Díjazták a kiválókat

A megyei közgyűlés tizenkét szakterület kiváló szakembereit díjazta idén is. Az ünnepségen vehették át az elismerést.

A megye közgyűlése Dr. Berzsenyi Zoltán-díjat adományozott dr. Rüll Miklósnak, a Szent György Kórház orvosának, valamint dr. Csiák Dánielnek, a móri kórház orvosának. Fekete János-díjat kapott elkötelezett köztisztviselői munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként Horváth János Józsefné és Tóthné Czövek Erika.

Gróf Klebelsberg Kuno-díjat vehetett át Hartl Tiborné gyógypedagógus és Kovács Gáborné, a Gorsium iskola igazgatója.

Marosi Arnold-díjat adományozott a közgyűlés Fülöp Attila fegyvergyűjtőnek és Harcsa Tiborné nyugdíjas óvodapedagógusnak.

Németh László-díjjal ismerték el a baracsi Czuppon Péter néptánctanítói tevékenységét és a móri Forstner Zsuzsanna óvodapedagógusi munkáját.

Dr. Paulikovics Elemér-díjat kapott a csákvári valamint a martonvásári mentőállomás kollektívája.

Pápay Ágoston-díjjal jutalmazták a Bicskei Önkéntes Karitász Csoportot és Orbánné Molnár Anikót, a Pápay Ágoston iskola igazgatóját.

Salamon Lajos-díjat vehetett át a Fehérvári Tűzoltó Egyesület és Kovács Zsolt rendőr alezredes, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetője. Széchenyi Viktor-díjat kapott dr. Bertóti Béla nyugdíjas állatorvos és Győri Imre mérnök, cégvezető. Terstyánszky Ödön-díjas Besenyei Péter műrepülő világbajnok, valamint Pekács Jánosné testnevelő tanár.

Besenyei Péter műrepülő világbajnok veszi át a díjat dr. Molnár Krisztiántól, a megyei közgyűlés elnökétől

Több évtizedes, sikeres fotóriporteri pályafutásáért, Fejér megye művészeti örökségének gyarapításáért a Vörösmarty Mihály-díjat vehetett át Pati Nagy Bence, aki huszonöt éven keresztül a Fejér Megyei Hírlap fotóriportereként járta a megyét, készítette a míves felvételeket. Szintén Vörösmarty-díjat kapott Péter Ágnes szobrász.

Wekerle Sándor Díjat adományozott a megyei közgyűlés Koranisz Laokratisznek, aki 2014-től parlamenti szószólóként képviseli Beloiannisz érdekeit, és Molnárné Troppert Máriának, aki Mezőfalva Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, a település alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!