Hírek

2015.07.06. 17:38

Podmaniczky-díjat vehetett át Schrick István - A polgármester vastapsot kapott a díjátadáskor

Rácalmás - A Város- és Faluvédők Szövetségének országos találkozóján Podmaniczky-díjat vehetett át Schrick István.

Körmendi Erzsébet

Schrick István mutatja a Podmaniczky-díjat. Megtiszteltetés számára, hogy erre érdemesítették
Fotó: Ady Géza

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) az értékmentő tevékenységért, az épített környezet védelméért kifejtett kiemelkedő munkásság elismerésére alapította 1982-ben a Podmaniczky-díjakat, amely évente egyszer adományozható. Az idén Schrick István Rácalmás polgármestere vehette át a kitüntetést a Város- és Faluvédők Szövetségének múlt hét végén tartott országos találkozóján. A díjat olyan magánszemély vagy közösség kaphatja, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették az épített és természeti környezet, kulturális örökségünk értékeinek védelméért.

Ráday Mihály, a szövetség elnöke szombaton, a díjátadó ceremónián méltatta a polgármester elévülhetetlen érdemeit: városvezetői és városvédői munkájának, elkötelezettségének eredményeként Rácalmás az elmúlt 25 évben jelentős és látványos fejlődésen ment keresztül.

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az építészekből, kiváló szakemberekből álló szövetség vezetői Rácalmást ilyen nagyra értékelték. Jó volt rácalmásinak lenni a találkozón, ahol jómagam ismeretlen ember voltam, mégis óriási tapsot kaptam, ami a kisvárosomnak köszönhető. Ez nagy dolog - vélekedik Schrick István. Majd az értékek védelmével folytatja: - Már a második világháború előtt sok kisnemesi kúria volt nálunk, mert településünk kedvelt pihenőhelye volt a módosoknak. Tudatosan törekedtünk arra, hogy a fennmaradt épületeket visszavásároljuk és rendbe tegyük, és amit a találkozón is kiemeltek funkcióval is megtöltsük: a Teleszky-kúria a művelődési háznak ad otthont, mellette az óvoda, majd az egykori nevelőotthon, a Salkovszky-kúria, amelyben most a városháza van, végül a legnemesebb, a Jankovich-kúria. A partfalmegerősítéssel jövőt adtunk Ófalunak, védetté nyilváníttattuk a Nagy-szigetet - említette a polgármester a fontosabb értékőr tevékenységeket.

Számára ugyanilyen nagy érték a városvédő összefogás, a csapatmunka, ami a látványos eredmények mögött áll. Örül annak, hogy Rác-almás lakói tudják, hogy jót akarnak és munkájuk előremozdító. A látványos értékőrzés, az új értékek teremtése a helyi városvédő szellemi műhely eredménye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!