Hírek

2016.08.15. 16:35

Úgy bontják a rekordhuszárt, hogy közben emelkedik

Dunaújváros/Rácalmás - Külső szemlélőnek meglehetősen fura jelenetek játszódnak le e napokban a régi rácalmási lovardában. Közel tíz éven át építették megfeszített munkával a rekordhuszárt, Miskát, erre most szétszabdalják és kivésik. Mégis, így épül majd tovább... Miskakaland - sokadik fejezet.

Szabó Szabolcs

Somfai úrral, a kivitelezésért felelős mesteremberrel immáron már sokadik alkalommal meséltetjük el, hogy akkor most pontosan mi is történik Miska huszárral, amelyet Rohonczi ROHO István művész úr és sokszereplős csapata építget tíz éve. A válasz rendre pontos és szakszerű, ám egyszerű szoborbámulóként meglehetősen nehéz megemészteni, hogy munkálkodunk valamin majd egy évtizede, abból lesz egy minta, amelyet bebetonoznak, majd kifaragnak. Mégpedig úgy, hogy az eddigi termésből nem marad semmi...

Speciális eljárással készül a rekordhuszár, amelynek eddig ismert teste végleg eltűnik. A napokban emelik azokat betonba öntött tömböket, amelyből a kész mintát megformázzák majd az alkotók Fotó: Zsedrovits Enikő

- Gyakran megesik, hogy más szobormintáknál is szinte hasonló módszert alkalmazunk. Ebben az esetben ez mégis speciális, hiszen egy 13 méter magas betonhasábról beszélünk, amelyből a következő napokban, hetekben véssük ki a mintát. A szakemeberek - már a szobor felállítási helyén - Pákozdon öntik újra bele a mintába az eredeti Miska formát - magyarázza Rohonczi István, Miska egyik édesapja, aki elismerte, számos technikai problémával küzdöttek a megvalósítás során, ám most már jó úton haladnak.

Tehát, az a katona, amely az utóbbi évtizedben Rácalmás egyik látványossága volt, napokon belül eltűnik.

A betonhasábot kilen részre osztották a szakemberek, amelyet egy daru emel le elemenként, majd ebből vésik ki az eredeti mintát.

A Miska-projekt szervezői szerint mindezzel heteken belül végeznek, majd a kész betonmintákat szállítják el a pákozdi Bogárhalomra, Miska szolgálati helyére.

Az építők feszes menetrend szerint dolgoznak, hiszen a tervek alapján szeptember végén, Mihály napján avatják majd a pákozdi történelmi emlékparkhoz is illeszkedő látványosságot.

Szóval, a katona most éppen leépülő félben van, ám ez nem jelent semmit, hiszen ez kell az igazi feltámadáshoz, alkotók reményei szerint bő egy hónap múlva kiderül, miként is sikerül eme betonba és ólomba öntött újjászületés, immár Bogárhalmon. Addig is jó épülést Miskának!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!