Hírek

2017.05.28. 15:45

Esélyegyenlőségi és Gyermeknap

DUNAÚJVÁROS - Május utolsó vasárnapja a gyerekek számára az év egyik nagy napja, hiszen ilyenkor minden szülő az ő kedvükben igyekszik járni.

Balla Tibor

Tisztában van ezzel a Parázs Varázs családi hétvége szervezőgárdája is, ezért a tervezéskor gondoltak rájuk is. Egyrészt azzal, hogy az alsó Duna-parton ingyenes légvárak, csúszdák álltak, a Mesekuckó játszóházban hozzáértő segítséggel saját kezűleg készíthették el kedves játékaikat. Nem is nagyon volt olyan napszak, amikor könnyen le lehetett volna ülni az asztalok mellé például gondosan hajtogatni a papírpillangót, és a térbeli játékfigurákat.

Az öbölben a jövő motorcsónakbajnokait keresték egy roadshow keretén belül. Kitanulható volt a különböző tengerészcsomók kötése, de valóságosan is csónakba lehetett szállni - a kicsiknek kísérővel, a nagyoknak önállóan -, hogy az öböl vizén kialakított pályán végighajózzanak. Idén is várták a szokásos játékok a családokat, mint például a hullámvasút vagy a dodzsem. A régi idők játékait is felvonultatták a hercegnőnek, kiskutyának, oroszlánnak maszkírozott gyerekek számára, hordólovaglás, fa hintaló, gólyaláb, túlméretes dominó, csirkés játék is várta őket, no meg lehetett szalmazsákokkal malmozni, fateknőből fa halacskát horgászni, a napernyő alatt fa autót tologatni.

A gyerekek körében örök sláger a pónilovaglás
Fotó: Ady Géza

A gyermeknappal nemcsak párhuzamosan, de azonos helyszínen is zajlott a IX. Kéz a kézben Fogyatékossággal élők esélyegyenlőségi programja is, melynek lebonyolításban 213 fő vett részt. A főszervező Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület célja idén is az volt, hogy csökkentse az előítéleteket, növelje a toleranciát a sérült embertársainkkal szemben remélve azt, hogy a sajnálat helyébe az elfogadás lehet.

Így aztán a Mesekuckó játszóházzal egy sátorba került a Szivárványsziget, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat aktivistái segítettek a kavicsfestésben, gyöngyfűzésben, hogy az együttes cselekvés örömét megmutassák, közelebb hozzák a fogyatékkal élő és ép embereket.

A Duna Dog Center kutyaiskolája bemutatót tartott a színpad előtti téren, a színpadon pedig a Gárdonyi, Móra, Rosti és a Rudas "Mindannyian Mások Vagyunk" Egyesület műsora zajlott. Különlegességekkel is készültek: A ParaDance Company Budapestről érkezett, tagjai kerekesszékben ülve táncoltak. Végül Szíj Melinda énekes műsora zárta a kilencedik esélyegyenlőségi napot vasárnap délután.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!