Hírek

2017.07.24. 17:30

Hat év alatt közel egymillió kárbejelentés ékezett nyári viharok miatt

Milliárdos károkat okoz mostanában az időjárás hazánkban is. Héfőn viszonylag olcsón megúsztuk...

Körmendi Erzsébet

Napokkal előre jósolták a meteorológusok, hogy érkezik egy hidegfront, erős széllel, zárporokkal, zivatarokkal. Nos, meg is érkezett: hétfőn több hullámban zúdult le az országra az erős lehűléssel járó zivatarfront. Dunaújvárost és térségét hétfőn délután négy óra magasságában érte el: nálunk információink szerint nagy károkat nem okozott. Dunaföldváron ellenben villanyoszlopot tört el a szél, vezetékeket szakított le és özönvízszerű esővel árasztotta el a várost. Mostanában egyre több, veszélyekkel járó időjárási jelenség áldozatai vagyunk.

A dunaföldvári hídhoz vezető körforgalmi csomópontban a személyautók küszöbéig ért a hirtelen lezúdult esővíz

A vihar megtépázta a fákat, egy letört faág pedig az elektromos vezetékben tett kárt Dunaföldváron

Dunaújvárosban és közvetlen környezetében tegnap esti lapzártánkig nagyobb kárról nem értesültünk, Dunaföldváron is kizárólag a kidőlt, megtört villanypózna okozott galibát - ahogyan azt a felsorakoztatott fotóinkon is szemléltetjük

Dunaföldváron derékba tört egy villanyoszlop, fogyasztók maradtak áram nélkül álmenetileg

Ettől függetlenül érdemes visszatekinteni az elmúlt évekre, illetve kitekinteni az ország egész területére, mert bizony az hetek-hónapok, sőt elmúlt évek hoztak cudar időket, és jónéhány katasztrófa-helyzetet is. Helyben nem is kell hosszúra fogni a visszatekintést, elég június végéig visszaemlékezni, amikor belecsapott a villám a Bocskai utcai lakóházba, és a tetőtér jelentős károkat szenvedett.

Dunaújvárosban is jelentős mennyiségű csapadék zúdult le hirtelen hétfő délután

No, de az országos statisztikák is rejtenek felettébb tanulságos adatokat.

2010 és 2017 között, a május-augusztusi időszakokban csaknem egymillió kárt térítettek a biztosító társaságok, a kifizetett károk összege meghaladja a 73 milliárd forintot - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a szövetség adatait.

A 2017. július 10-12-i viharokat követően közel 7000 esetet regisztráltak, csak a biztosítók. A két héttel ezelőtti viharokban kiemelten sok ingatlan sérült meg a fővárosban, Pest megyében, illetve Somogy megyében. Különösen a Balaton déli partja volt érintett, s sokan csak napokkal később fedezték fel, hogy nyaralójuk károsodott.

Magyarországon a legtöbb, ingatlanokkal kapcsolatos káresemény a nyári, május- augusztusi hónapokban történik. A biztosítókhoz 2010-2016 között az évnek ebben a periódusában összesen 988 ezer 599 kárbejelentés érkezett, amelyekre több mint 73 milliárd forintot fizettek ki a társaságok.

A nyári viharok átlagosan mintegy 115 ezer forint összegű kárt okoznak a biztosított ingatlanokban és egyéb javakban, de e téren igen nagy a szórás: sok a kis összegű, úgynevezett "bagatell-kár", de előfordulnak 10 milliós nagyságrendű káresetek is országos viszonylatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!