Hírek

2014.10.03. 18:15

November 15-én az autisták napját rendezik meg a városban

Dunaújváros - Az autistákat nevelők családoknak minden segítség jól jön - de leginkább hasznos tapasztalat kell nekik.

Pekarek János

Autista gyerekek szüleit várták az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesületének péntek délutáni rendezvényére, a Munkásművelődési Központba. A találkozó célja az volt, hogy a november 15-re tervezett Dunaújvárosi Autista Napra tovább bővítsék az egyesületet illetve még nagyobb körben megosszák eddigi tapasztalataikat a rászorulókkal.

Az autizmus olyan eltérő fejlődést jelent, amely miatt valakinek az agya másként dolgozza fel a külvilágból érkező ingereket, mint az átlagemberé. A diagnózist, ami nagyon sokféle tünetet produkálhat, alig harminc éve állították fel a pszichiáterek, s az ezt kiváltó okokat még mindig kutatják.

Viszont az autista fejleszthető - és ehhez is az kell, hogy minél hamarabb felfedezzék, mitől olyan furcsa a gyerek. Vagyis időben neurológushoz kell(ene) küldeni csakhogy, mint ezt Kálmánné Tóth Mária, a dunaújvárosi egyesület titkára a tegnapi találkozón elmondta, sok háziorvos még képtelen arra, hogy felismerje a tüneteket és továbbküldje a gyerekeket a szakemberekhez.

Az autisták szüleire különösen nehéz próbák várnak, mondták a régi egyesületi tagok új társaiknak akik nem akartak szerepelni lapunkban. Viszont kellően elszántak voltak arra, hogy megvívják harcukat gyerekeikért, családjukért - talán magukért is.

Címkék#autista

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!