Hírek

2013.11.05. 21:35

Készülődés a télre - Az utolsó lámpának is működnie kell

A teljes eszközpark és a kezelői állomány is felsorakozott kedden a Magyar Közút Nzrt. helyi mérnökségén, amikor a szokásos téli gépszemlét tartották.

Gallai Péter

A nap felvezetéseként a mérnökség munkatársainak munkavédelmi, baleset- és tűzmegelőzési oktatást tartottak, majd a rendőrség képviselője ismertette az aktuális KRESZ változásokat, amikkel a sofőröknek tisztában kell lenniük. Ezt követően a megyei főgépész, valamint a budapesti központból érkezett kolléga vezetésével elkezdődött a szemle, amikor a mérnökség összes hómarója, teherautója, felszerelve a téli adapterekkel katonás sorba állva várta őket.

Csajkás Nándor közel négy évtizede dolgozik a közútkezelő cégnél, az országból idén tizenketten kapták meg az Év útkaparója díjat, közülük ő volt az egyik, aki kiérdemelte a szakmai elismerést. Persze ez nem jelenti azt, hogy a szemléről hiányzott volna (Fotó: Ónodi Zoltán)

Soltész Gyula, az üzemmérnökség vezetője elmondta, ilyenkor a hóeke működésétől kezdve, egészen az irányjelzőig, mindent megszemlélnek és jegyzőkönyveznek – azaz a lekisebb hiba sem maradhat rejtve.

– Tavaly már az öt új, sószóróval és hóekével felszerelt Mercedessel vágtunk neki a szezonnak, ezek hatalmas minőségi javulást hoztak a munkánkban az elavult, több évtizedes gépekhez képest. Sőt, az állomány tovább fiatalodott, az egyik harmincéves Belarusz traktorunk helyett egy újat kaptunk, ami univerzális. Nyáron fűkaszálásra alkalmas, most pedig az adapter révén a téli munkában is részt tud venni.

Lánczos János (balra) és Soltész Gyula a keddi gépszemlén (Fotó: Ónodi Zoltán)

Lánczos János, a megyei igazgatóság osztályvezetőjétől megtudtuk: az előző szezon húsz év átlagát nézve kiemelkedő volt – havas napok számában is – az öt-hatezer tonnás sófelhasználás felment 8600-ra.

– Most 1700 tonna az indulókészlet Dunaújvárosban, a téli üzem és készenlét pedig november 10-től indul. December elsejétől a két kombinált bérgép is rendelkezésre áll, havaria helyzet esetén pedig továbbiakat is be tudunk vonni a takarításba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!