Hírek

2013.06.25. 12:57

Európát átszelő nagy vonatozás, a Bánki diákjaival

Dunaújváros - A nemzetközi vasútmodell-programban résztvevő középiskolások Brüsszelben mutatták be a szerelvényt.

Körmendi Erzsébet

A Bánki folytatta az  Európán átívelő, 2010-ben lezárult Train for Europe projektet, amely három évvel ezelőtt elnyerte az Európai Ifjúsági Károly-díjat. A vasútmodell-program dunaújvárosi bemutatóján a partner országokkal  közösen felállították a 6 méter átmérőjű kör alakú sínpályát, amelyen elhelyezték a mozdonyt és a huszonnégy  kocsit.

A Bánki diákjai is készítettek vasúti kocsit

A folytatásban minden résztvevő vállalta, hogy 10 kocsi felépítményét legyártja, így mindenkinek egy komplett vonatszerelvénye lesz. Valamennyi kocsi elektronikus eszközökkel lesz felszerelve annak érdekében, hogy kommunikálni tudjon  Európa elektronikus térképével. Ennek  záró találkozója három helyszínen zajlott   idén.

Bad Kreuznach  koordinátor iskolájában az összeszerelés, utolsó simítások, végső próba és a vagon felépítmény-cserék zajlottak.   Brüsszelben volt a bemutató, amelyen részt vett hazánk EP-képviselője, Herczog Edit is. A  résztvevők felállították a 16 méter hosszú és 7 méter széles nyolcas alakú sínpályát, amelyen mind a négy elkészült vonat (az iskolák készítették el) külön-külön körbe húzta a 25 vagonból álló szerelvényt. A vagonokat a sínpályára  az iskolákat képviselő diákok helyezték el, előtte  a saját anyanyelvükön és angolul bemutatták az országukat, városukat, iskolájukat és az elkészített vagonjukat. A sikeres bemutató után, levezetésként az egyik luxemburgi társiskolába látogattak az Európán át vasutazó sikeres diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!