Hírek

2014.12.22. 19:20

Évente egyszer biztosan hal kerül az asztalra

Évente egyszer biztosan kerül halétel a magyar családok asztalára. A karácsony jelenti a főszezont a halas piacon.

MTI

A hazai halászlé szakirodalom közel 800(!) receptúrát ismer, köztük van a hagyományosnak mondott penteli hallérecept is, amely a klasszikus dunai metódust követi. Hagyma, só, hal, paprika rétegelve kerül a bográcsba, majd a forrástól számított 40 percnyi főzés után a tányérba. Ennyi. Ilyesfajta halászlével egyre ritkábban találkozhatunk csárdákban, éttermekben, az utóbbi bő egy évtizedben sokat változtak a fogyasztói és/vagy gasztronómiai szokások.

Horváth Attila, a helyi Dunagyöngye Halászcsárda szakácsa merít a frissen készült halászléből (Fotó: A. G.)

– Vendégeink leginkább a filézett, szálkamentes halhúst, halászlét keresik, nincs ez másként karácsonykor sem – fogalmazott lapunknak Darnai Tamás, a Dunagyöngye Halászcsárda tulajdonosa, aki elárulta, a konyhai dolgozók munkáját már profi irdalógép is segíti. – Azon dolgozunk, hogy a dunaújvárosi csárda halászlevének hírnevét megőrizzük, ezért is külön öröm számunkra, hogy az idei ünnepekre Kaposvárról, Budapestről és Veszprémből is érkezett megrendelés – tette hozzá Darnai Tamás.

Tizenkét féle édesvízi, magyar termelésű halból választhatnak a város egyetlen, a piacon található Szalka halszaküzlet vásárlói is. Mint az üzlet vezetőjétől, Ifj. Szalka Józseftől megtudtuk, a fogyasztók többsége továbbra is a pontyot, a harcsát és a busát részesíti előnyben, ám az élő hal mellett/helyett egyre keresettebb a halszelet és halfilé.

Fotó: A. G.

Bőséges a karácsonyi halkínálat, a kereskedők elérhető áron, jó minőségű halat kínálnak a fogyasztóknak nyilatkozta a távirati irodának a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke Németh István, aki elmondta: az idei bőséges csapadéknak köszönhetően a tavakban folyamatosan cserélődött a víz, kitűnő ragadozóhal-állomány alakult ki. Ennek köszönhetően a halak ízletesek, ezúttal nincs „iszapízük”, amely máskor jellemző volt.

A Mahal elnöke szerint a jó minőségű magyar hal iránt folyamatosan nő az érdeklődés. A legfrissebb számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás elérte a négy kilogrammot, míg az 1990-es években az emberek alig 2,5 kilogrammot fogyasztottak évente. Németh István hozzátette, az Európai Unióban az élősúlyra átszámított átlagos halfogyasztás évente fejenként 17-18 kilogramm. A MAHOP (Magyar Halászati Operatív Program) támogatásával indított, halfogyasztást bővítő marketing program keretében ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a hal egészséges, fogyasztása nem csak karácsonykor ajánlott.

A magyar halászati ágazat 2015 és 2020 között mintegy 15,5 milliárd forint uniós támogatásra számíthat, amit elsősorban beruházások finanszírozására, új tavak építésére, régi halastavak rekonstrukciójára, halászat gépesítésére fordítanak. Az itthon megtermelt halmennyiség nagy részét nem tudják hazai piacon értékesíteni, ezért a halat főként Romániába, Lengyelországba exportálják.

 

Számtan

Az éves magyar halfogyasztás 35-40 százaléka fogy el karácsonykor.

Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás fejenként 4 kilogramm körül mozog évente, ami a teljes húsfogyasztás alig 4-5 százalékát jelenti.

A Magyarországon megtermelt halmennyiség mintegy 65-70 százalékát belföldön értékesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!