Hírek

2014.09.01. 17:01

Iskolakezdés: aligha van család, amelyet ne tenne próbára e nap

Dunaújváros-Adony - Évnyitó ünnepségek sora zajlott vasárnaptól hétfőig a városban és környékén, minden iskolában.

Pekarek János

Ha szeptember, akkor iskolakezdés...

Kétségtelen, hogy ez a dátum sok családnak anyagi nehézségeket is okoz viszont aligha van olyan család, pénz ide vagy oda, amelynek tagjait ne viselné meg a nyár vége, az ősz kezdete, az iskolanyitás, a közös kalandok és kirándulások kényszerű felfüggesztése, és egészen másféle kalandok előtérbe kerülése.

Mit van mit tenni, kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a szeptember az egész családnak meghozta a kemény és rendszeres szellemi munka időszakát, kisdiáktól a nagyszülőkig.

Minden évnyitó legizgatottabb résztvevői természetesen az újdonsült elsőosztályosok és az ő hozzátartozóik.

Talán ezért is említik őket külön minden egyes évnyitón, nagyvárosban és kisvárosban egyaránt. S ezért kapnak az elsősök mindig kiemelt helyet az ünnepségek soraiban, sőt, a műsorokban is!

A dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola és Szilágyi Erzsébet tagiskolájának évnyíitó ünnepségét szeptember elsején, hétfőn reggel rendezték meg a Dózsában. A hagyományosan jó hangulatú, az iskolai művészeti csoportok által színesített ünnepségen örvendetesen sok: 110 első osztályos kisdiák vehetett részt. Három elsős osztály az anyaiskolában, egy a tagiskolában kezdi el az általános iskolát. Mégpedig minden gond nélkül: a szükséges tankönyvek is időben, rendben megérkeztek az intézménybe, tudtuk meg Tóth Györgyné igazgatótól.

Hasonló információt kaptunk az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is, Orthné Horváth Marianna igazgatótól. A tankönyvek rendben megérkeztek augusztus közepén, a múlt héten pedig személyre szólóan ki is osztották mindet a diákoknak. Az igazgatónő hétfői ünnepi beszédében, amivel megnyitotta a 2014-15-ös tanévet, külön meg is említette ezt a körülményt. Hangsúlyozta: három fő cél vezeti az iskola tantestületét , s e célokban osztoznak a diákok szülei is. Az első, hogy minden reggel, mindenki mosolyogva érkezzen az iskolába, és vidáman töltse ott a napot, a kemény munka mellett is. A második, hogy a pedagógusok minden diákot képességei szerint szeretnének folyamatosan továbbfejleszteni az iskolában. Úgy, hogy a diákok között tiszta verseny legyen. Végül pedig mindenkit felszólított arra, ami talán manapság a legfontosabb, hogy ápolják közösségeiket.

– Kérem, bízzanak bennünk! – kérte ugyanakkor a szülőktől, akiknek megköszönte, hogy rájuk bízták a gyerekeiket. Kérte azt is, hogy véleményüket és tapasztalataikat osszák meg a tanárokkal, mivel nekik is szükségük van visszajelzésekre munkájukról. Az adonyi tanévnyitó az első osztályosok bevonulásával kezdődött: őket a másodikosok kísérték be az ünnepség helyszínéül szolgáló tornaterembe. Az elsősök kollektív versmondással köszönték meg a fogadtatást – majd elfoglalták névre szóló helyeiket az osztálytermekben. Két első osztály indult a négyezer lakosú kisvárosban, mintegy hatvan gyerekkel. Idegen nyelvet, művészeti tantárgyakat is tanítanak az elsősöknek, csakúgy, mint a felsőbb évfolyamosoknak, több sportág mellett. A tanév első napja rövidített órákkal indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!