Hírek

2013.03.18. 19:48

Évtizedek óta nem volt hasonló hóvihar

- Nem volt itt semmi különös, egyszerűen csak otthon kellett volna maradni, és várni amíg vége lesz - fogalmazott egy baracsi lakos, aki elismerte, évtizedekre visszamenően nem emlékszik hasonló hóviharra és hasonló közlekedési fennakadásokra.

Szabó Szabolcs

Baracs település az elmúlt hosszú hétvégén sokat szerepelt a hírekben. Lezárt utak, küzdelem a hótorlaszokkal, és ellentétes vélemények... - Az utóbbi három nap hóeltakarítási munkálatai közel egymillió forintba kerültek a településnek. Reméljük, az országos vis maior alapból mi is részesülünk majd, ám egészében ez sem fedezi a költségeinket - mondja Baracs község polgármestere, Várai Róbert, aki egy nyílt levélben is összefoglalta az utóbbi napok történéseit.

- Településvezetőként minden polgárt megértek, aki azt várja el, hogy ha leesik tíz centi hó, akkor egy órán belül legyen mindez eltakarítva és legyenek járhatók az utak. Ám mindez a gyakorlatban kevéssé kivitelezhető. Teszem hozzá, a múlt hét csütörtöktől extrém időjárással kellett szembesülnünk. A hóeltakarítási és a mentési munkálatokba beszállt az önkéntes tűzoltóság, a polgárőrség, civilek hordták a meleg teát és a süteményeket a dolgozóknak. Összefogott a falu. Tény, sok kritika is ért minket, személy szerint engem is, ám végig az vezetett, hogy a belterületre vezető utakat megtisztítsuk, a hó fogságába rekedt embereket kimentsük, és a műszakos dolgozóknak lehető tegyük a munkába jutást. Tény az is, volt olyan településrész, amely csak vasárnapra lett gépjáművel elérhető, de így is a település erejét meghaladó módon öt munkagép járta az utakat - fogalmazott lapunknak a Várai Róbert. Van, aki nem osztja a településvezető véleményét, a Szent István utcában található tanyacsoporton élő Borsos Pál telefonon mondta el véleményét munkatársunknak.

- A hírekkel ellentétben csak vasárnap szabadították fel a tanyához vezető utat. Meglehet, csak tizenhárman élünk itt, ám, mi is emberek vagyunk. Úgy értesültünk, a polgármester maga küldte ki a hétfői kis élelmiszercsomagot, ám erre semmi szükség nem volt. Nem ételosztásra, hanem valós törődésre van szükségünk - mondta el Borsos Pál. A lapunk munkatársai a hétfőn kora délután a települést járva sokakat megkérdeztek. A nagyrészük azon az állásponton volt, hogy a helyi mentéssel foglalkozó egységek jól teljesítettek és a helyi média, a baracsi rádió minden érdemi információról tájékoztatta a lakosságot. Baracs a hófúvásban érintett útszakaszain még hétfőn is méteres hófalakkal találkozhatott az utazó.

Címkék#Baracs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!