Hírek

2016.03.15. 17:38

Ez az utolsó, amit bevallanak

Dunaújváros – A meglévőnél komplexebb szolgáltatásokat nyújtó intézmények tudnának segíteni azoknak a szerfüggő nőknek, akik egyidejűleg több problémával is küzdenek. Például nem kívánt terhesség, kapcsolaton belüli erőszak áldozatai.

Szente Tünde

Czere-Ambrus Máriával, az MRE Újváros Drogambulancia vezetőjével a felmerülő igényekről beszélgettünk.

– A tizenöt és huszonöt év közötti hátrányos helyzetű lányok fokozottan ki vannak téve az iskolaelhagyás, prostituálódás, nem kívánt terhesség veszélyének. Sajnos, nem létezik erre specializálódott rehabilitációs intézmény. A potenciális érintettek nem rendelkeznek elegendő információval a jogaik, lehetőségeik, lelki egészségük, önismeretük fejlesztése tekintetében. Magukra maradnak a társadalomba történő beilleszkedésben, vagy éppen a visszailleszkedésben. A prostitúcióból, a bűnözésből, bántalmazó kapcsolatból menekülő nőknek, gyerekeknek az ideiglenes elhelyezésen kívül nincs semmiféle hosszú távú program a társadalomba való visszailleszkedésre. Pedig szükségük lenne támogató közösségre, életvezetési támogatásra ahhoz, hogy a programból kilépve, képesek legyenek az önálló családi életre, produktív életvitelre – mondja Czere-Ambrus Mária

Önkéntesek és hivatásosok a helyi drogambulancia kötelékében: Balról Frigyik Dávid fejlesztő-felkészítő munkatárs, Rüll Ferenc közösségigondozó, Czere-Ambrus Mária igazgató, valamint Baksáné Tringer Andrea terápiás munkatárs Fotó: Szente Tünde

– Milyen adatok álltak rendelkezésükre ezek igazolásához?

– Partnerintézményeinkben 2013- 2014-ben 70 olyan nő fordult meg az ellátásban, akiknek ilyen jellegű segítségre lett volna szükségük. A Pálhalmai Országos Büntetés Végrehajtási Intézet mélykúti egységének adatai szerint a 2014-ben fogvatartott 315 nő közül 35-40-en prostitúció és hozzá kapcsolódó törvényszegés miatt töltik büntetésüket. A szenvedélybeteg segítő intézmények adatai szerint a drogfüggőséggel küzdő lányok nagy része a drogkarrierje során vagy pénzért, vagy drogért cserébe vállal szexuális aktust.

– Más-más bánásmódot igényelnek a nők és férfiak?

– Nem úgy tudunk a nőknek segíteni, mint a férfiaknak, akikre a több évtizedesen kipróbált terápiák alkalmazhatók. A lányok kapcsán elég sok kudarcba belefutottunk. A nők rejtőzködnek, az utolsó dolog az, amit a nő, vagy a családja bevallana, hogy szerfüggő. Leginkább attól tartanak, hogy a társadalom egy életre „leírja” őket. Egy komoly módszertani alapokon nyugvó bentlakásos intézményben biztosíthatnánk számukra a tanulást, életvitelfejlesztést, addiktológiai tanácsadást, valamint egészségügyi ellátást.

– Melyik fázisában tart a munkájuk?

– Célunk egy olyan módszertani és kutatási háttér létrehozása, amellyel igazolni és alátámasztani tudjuk az általunk tervezett és megvalósítani kívánt intézmény létjogosultságát. Ehhez negyven intézménnyel – iskolával, büntetés végrehajtási intézettel, lakásotthonokkal, gyermekotthonnal, stb. – vesszük fel a kapcsolatot és adatszolgáltatást kérünk: demográfiai és szükségletekre vonatkozó adatokra vagyunk kíváncsiak.

– Milyen további tapasztalatokra építenek?

– A Montreálban található, Portage-módszeren alapuló, Anya és Gyermeke Rehabilitációs Intézményben tanulmányúton vettem részt 2015 októberében. Módszertani ismeretekre tettem szert egy olyan ellátás megalapításában, amelyre Magyarországon eddig nincsenek tapasztalatok. Együtt laktam kábítószerfüggő anyákkal és drogfüggőnek született gyermekeikkel. Betekintettem egy évtizedek óta eredményesen dolgozó intézmény munkájába. Az annak mentén elkészült módszertani füzet és a hazai kutatási adataink adaptálhatóvá teszik a kanadai mintát. Bízunk benne, hogy jövőre nálunk is lesz ilyen intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!