Hírek

2016.05.17. 18:30

Botrány a Petőfi iskolában: ez diákcsínynek erős volt

Dunaújváros – A mögöttünk hagyott hosszú hétvégén országos médiaérdeklődés kísérte a helyi Petőfi Sándor Általános Iskolában történteket.

Szabó Szabolcs

Mint arról korábban már olvashattak lapunkban, minderre az adott okot, hogy egy héttel ezelőtt, szerda délután a fiú wc-t valaki nem húzta le, és a végtermékre egy oda nem illő tárgyat is rátett. A mellékhelységek takarításért felelős munkavállaló felháborodásának hangot adva minderről tájékoztatta a pedagógusokat, így az érintettnek vélt osztály osztályfőnökét is. A DH úgy értesült, az intézményben nem ez volt az első ilyen eset. Másnap, múlt héten csütörtökön tizenkét diák takarított a már említett mosdóban. Az eljárás több szülőt is felháborított.

- Mint azt már korábban jeleztük, részletes és teljeskörű vizsgálatot kívánunk lefolytatni a történtek miatt. Jelenleg is ez zajlik. Kedden meghallgattuk az ügyben érintett pedagógusokat és dolgozókat, szerdán délután pedig találkozunk az érintett szülőkkel is, ők egyébiránt egy beadvánnyal is éltek az intézmény felé - mondta a DH megkeresésére Rideg István, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, aki hozzátette, a történtektől függetlenül az iskola a nevelő-oktatói munkára koncentrál.

Arról, hogy mikor lehet határozat, esetleg döntés az ügyben Rideg István nem kívánt nyilatkozni, mint fogalmazott, a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is vizsgálatra szólította fel az intézményt, mindennek végeredményéről is a KLIK tájékoztatja majd a közvéleményt. Kedden délelőtt a KLIK központi sajtóosztálya is közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben ez áll:

Az állami intézményfenntartó illetékes tankerülete a Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskolában történtek miatt haladéktalanul vizsgálatot indít, miután szülői panaszbejelentés érkezett péntek délután arról, hogy több tanító az illemhely takarítására kötelezett 3. évfolyamos tanulókat. A szervezet minden, az emberi méltósággal nem összeegyeztethető, a diákok jogait, személyiségfejlődését és érdekeit sértő megnyilvánulást, pedagógiai módszert elítél. A Dunaújvárosi Tankerület soron kívül foglalkozik az üggyel, a vizsgálat lezárása után az állami intézményfenntartó megteszi a megfelelő jogi lépéseket, amennyiben ez szükségesnek mutatkozik.

Lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy az érintett szülők többsége is nehezményezte, hogy ez az iskolai ügy ilyen szintű médianyilvánosságot kapott.

Tény, hogy a kollektív takarítás után, múlt héten csütörtökön este az érintett osztályfőnök a fejleményekről elektronikus levélben tájékoztatta a szülőket, majd később bocsánatot is kért, felajánlva, hogy a szülőkkel közösen is beszéljék át, pontosan mi is történt a múlt héten szerdán és csütörtökön a Petőfi iskolában. Fontos megemlíteni azt is, forrásaink szerint nem ez volt az első ilyen és ehhez hasonló eset az intézményben, sőt, több városi iskolában is előfordult már ilyen, nem éppen díjazandó diákcsíny.

Tény továbbá, hogy a szankcióként is alkalmazott közösségi takarításban tizenkét diák vett részt. A tanulók mindezt a tevékenységet egy tanóra egy részében, valamint a szünetben végezték.

A diákok és a szülők felháborodása pedig annak volt köszönhető, hogy egy-egy vétkes miatt egy tanulói csoportot kértek számon.

Az ügy részletes kivizsgálása tehát ma folytatódik. A további hírekről természetesen részletesen olvashatnak majd a Dunaújvárosi Hírlap hasábjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!