Hírek

2013.12.17. 18:10

Egy vidéki főiskola bolygóközi kalandjai

A nemzetközi űrkutatásról, annak hazai szeletéről és a helyi főiskola mindebben betöltött szerepéről beszélgettek kedden délután a campus könyvtárában. Mesterek és holdjaik...

Szabó Szabolcs

– Bár a NASA (az USA űrkutatási hivatala) regisztrált beszállítói vagyunk, még az Európai Űrügynökségnél nagyon komoly pályázatokon kell átesnünk, hogy egy 4-5 éves ciklusban képességet szerezzünk arra, hogy egyszer majd valamit talán legyártsunk – fogalmazott a Dunaújvárosi Főiskola könytárában Szőke János, a hazai űrkutatásban és fejlesztésben jelentős szerepet játszó Admatis Kft. műszaki igazgatója.

Magyarországon jelenleg 60-70 cég foglalkozik az űrkutatáshoz kapcsolódó projektekkel, munkákkal, fejlesztésekkel. Tény, nagyon kis halak vagyunk még a nem éppen piacvezető európai űrkutatási szektorban is, ám a fentebb említett Szőke János szerint azért gépészeti és felületkezelési problémák szerint lehet keresnivalónk.

– A technikai újítások tekintetében ez egy nagyon progresszív iparág, ám, mivel a hadiipar mintájára épült ki az üzleti része meglehetősen konzervatív. Nehéz betörni, nehéz kialakítani olyan bizalmi pozíciókat, amelyek sikert hozhatnak. Mi viszonylag sikeres pályázók vagyunk, de egy sikeres munka nem azt jelenti, hogy abból termék lesz, hiszen iszonyatosan kötött szabályozással és paraméterekkel dolgozunk. Pedig nagyon sok pénz van még az európai űriparban is. Egy-egy nagyobb projekt esetében eurómilliárdokról beszélhetünk – tette hozzá Szőke.

De miért pont a Dunaújvárosi Főiskola, és miként is profitálhat ebből egy vidéki felsőoktatási intézmény?

– A főiskolának talán egyedüliként az országban van olyan labortechnikai felszereltsége, amely ezt lehetővé teszi, és mindemellé tudunk rendelni olyan szellemi tőkét is amely piacképes. Tény, sokat dolgozunk a kollégákkal, de látjuk a lehetőségeket. Piaci szemlélethez igazítjuk a gondolkodásunk – tette hozzá Dr. Kiss Endre.

Szőke János szerint a helyi főiskola kiválasztása nem véletlen. A szakember az anyagi forrásokhoz alakította a paramétereket és elismerte, hogy helyi campuson este tízkor sem zár be a labor, a szakemberek képzettek és képzik magukat, sőt még az árversenyben is piacképesek. A végeredmény: vélhetően újabb űrprogramok indulnak a DF-en.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!