Hírek

2014.12.29. 18:30

Ez (is) történt 2014-ben Dunaújvárosban

Dunaújváros - A (nagyrészt) mögöttünk lévő év első három hónapjában történt újvárosi eseményekből válogattunk.

Pekarek János

Év vége, év eleje hagyományosan a visszatekintés időszaka a sajtóban is. Milyen volt 2014? Távol álljon tőlünk, hogy egy-két szóban vagy néhány rövid mondatban próbáljunk állást foglalni egy egész esztendő minőségével kapcsolatban.

Inkább mi is a hagyományos megoldást választjuk. Újra fellapozva archívumunkat, témakörönként és negyedévenként újraválogatjuk a mögöttünk lévő történesek közül a most legérdekesebbnek tűnőket. A minősítést pedig olvasóinkra bízzuk.

Dunaújvárosban 2014. január elsején tizenöt év kihagyás után újra szilveszteri hangulat volt a belvárosban. A mozi előtt ünnepeltek a helyiek. December 31-én dr. Bakondi György, tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte a helyi, szolgálatban lévő tűzoltókat.

A Dunaferr az elmúlt év elejének nagy közérdeklődésre számot tartó szereplője volt. Az állam még visszavásárlási ajánlatot is tett rá

Farkas Lajos lett az Intercisa Múzeum új igazgatója január elsejétől. Pályázatában három fontos irányt jelölt ki: az egyik a római kor, a második, Dunaújváros és a Dunai Vasmű születéstörténete, a harmadik pedig a város sporttörténete.

Vízszolgáltatót váltott több városkörnyéki település. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-től a Mezőföldvíz Regionális Víziközmű Zrt-hez pártoltak, amelyben egyben (ha kis részben is) tulajdonosok lettek. Baracs, Daruszentmiklós, Előszállás, Kisapostag, Mezőfalva, Nagyvenyim után Rácalmás is csatlakozott a paksi székhelyű szolgáltató céghez, vízellátásuk színvonalának javításáért.

A világhírű Rajkó Zenekar volt a vendég a Sándor Frigyes Zeneiskola alapítványa által szervezett újévi koncertnek. Zseniális előadással örvendeztették meg a Bartók Kamaraszínház közönségét.

Megkezdődött a főtér átépítése, a hozzá csatlakozó útvonalakkal

Gyűjtik, zsugorítják és nemsokára gyártják is a PET-et: kétezer-ötszáz tonna polietilén palackot dolgoznak fel évente a Budafilter 94. Kft. mezőfalvi üzemében. A Simon Lajos vezette vállalkozásnál új csarnok alapkövét rakták le január 14-én, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár jelenlétében.

Sok aggodalomra ad okot az újabb vasműs egységeket érintő átszervezési csomag a Központi Üzemi Tanács állásfoglalása szerint. Ez a csomag a gyártó műveket, az eszközgazdálkodást, a karbantartást, a minőségügyet, a salakfeldolgozást, a beszerzést, a kontrollingot, a hideghengerműi csomagolást, a hulladékfeldolgozást és a tűzoltóságot érinti. Az üzemi tanács úgy látta: a kiszervezéseknél nem annyira a gazdaságosságot, mint inkább a mindenáron való létszámcsökkentést veszik figyelembe. Az újabb lépésekkel az előre bejelentett négyszáz ember elbocsátása mellett további kétszázötven dolgozó kikerül a vasmű kötelékéből.

A new yorki Carnegie Hall-ban lépett fel a Dunaújvárosi Egyesített Kórus! A hetvenhárom tagú együttes Karl Jenkins zeneszerző hetvenedik születésnapja alkalmából adott koncertet.

A Duna az Európai Unió egyik legfontosabb belső vízi szállítási útvonala, s annak is egyik meghatározó eleme a dunaújvárosi kikötő

Greenpeace-aktivisták tiltakoztak Székesfehérváron a Kishantosi Nonprofit Kft. földjeinek elvétele ellen.

A Dunaferr is szóba került Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai tárgyalásain. A magyar kormányfő ajánlatot tett a cég visszavásárlására.

Különleges kiállítás nyílott a Széchenyi gimnázium Szivacs Galériájában. A városi általános iskolák diákjai mesélnek arról, miként is látják ők a fogyatékkal élők mindennapjait.

Elbúcsúztatták a Dunaújvárosi Főiskola végzőseit: a diplomát szerzettek átvették okleveleiket, és a záróvizsgát tett diákok is megkapták igazolásaikat.

A Prinzhorn-csoport, a magyar papíripar meghatározó szereplője és a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A Jószolgálati Otthon és a Széchenyi gimnázium közös koncertje nagy siker volt

Városunk és a főiskola aktív szerepet vállalt a Duna Stratégia tervezésében. Az Európai Unió egyik elhatározása a környezetbarát vízi közlekedés megteremtése.

Tizenöt éves a dunaújvárosi BonaVox női kar. Főleg XX. századi mesterek műveit éneklik.

Négy évtizede működik a Szent Pantaleon Kórházban az aneszteziológiai és intenzív osztály.

Magunk is meglepődtünk, napról napra átlapozva a Dunaújvárosi Hírlap 2014 első három hónapjában megjelent számait. Mennyi, akkor közismert, mára eltűnt, elfeledett, nem emlegetett ember... mennyi olyan esemény, amiről azt hittük: csak néhány hete kezdődött pedig lassan egy éves lesz... Mennyi olyan probléma, amiről esztendeje azt hittük: hamar megoldódik majd...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!