Hírek

2015.05.05. 14:48

„Gyilkos” számok - Az utóbbi évek legnehezebb matek feladatsora várta a vizsgázókat

Dunaújváros – Az utóbbi évek egyik legnehezebb matematika feladatsorával kellett megküzdeniük kedden az érettségizőknek.

Szabó Szabolcs

A hétfői magyar érettségi feladatsora után a keddre rendelt matematika vizsga is bőséggel okozott nehézperceket az érettségizőknek.

Koncentráló diákok a Pannon Oktatási Központban Alaposan próbára tette a vizsgázókat a keddi matematika érettségi
Fotó: Ady Géza

- Ez nagyon durva volt - összegezte a matematika érettségivel kapcsolatos véleményt a Bánki iskola kapuján kilépő végzős diák. Értékeléséhez a pedagógusok többsége is csatlakozott, mint elmondták a vizsgázóknak az utóbbi évek talán legnehezebb feladatsorával kell harcba szállniuk kedden reggel nyolc órától.

A középszintű matematika érettségi első részében több logikai feladatot is meg kellett oldaniuk a diákoknak. Az eduline.hu összegzése szerint az első feladatsorban volt még sorozat és statisztikai feladat is, utóbbinál terjedelmet és mediánt is kértek.

A feladatok között szerepel továbbá százalék- és térfogatszámítás, valószínűségszámítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát, valóságszámítást és halmazelméletet magába foglaló feladat is. A köznevelési államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint középszinten 1252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3696 diák adhatott számot tudásáról.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven vizsgázó is volt.

A matematika középszintű írásbeli vizsgát 180 perc alatt kell megoldaniuk a végzősöknek, Az I. számú feladatlapra 45, míg a II. számú feladatlapra 135 perc állt a diákok rendelkezésükre.

Szerdán az érettségi vizsgák a történelem írásbelikkel folytatódnak.

A végzősök nagyon bíznak abban, hogy a keddi adagnál azért könnyebb próbatétel vár majd rájuk.

A mostani a 22. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett új rendszerben, az érettségizők közül több mint 79 ezer végzős középiskolás szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még mintegy 36 300 diák tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a matúra 3327 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlik.

A vizsgaidőszak kezdete május 4-e, a vége pedig június 26-a, amely a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja. Az május 26-áig tartanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!