Hírek

2016.11.14. 16:45

Meleg fészek - Minden olyan gyerek előtt nyitva áll, aki valamiben hiányt szenved

Dunaföldvár - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiója pályázatával, a Lipták Tamás vezette dunaföldvári Támogató Szolgálata, a város önkormányzata, a család- és gyermekjóléti szolgálat és sokak összefogásával a hónap elején megnyitotta kapuit a helyi tanoda.

L. Mészáros Irma

Ez egy olyan hely, amelyet régóta terveztek a településen mindazok, akik a gyermekek fizikai, lelki gondozását fontosnak tartják.

Sajátos megnyitó volt, ahol egy negyedórát szenteltek ugyan a hivatalos eseménynek, de előtte már a gyermekek birtokba vették a játékokat, társasoztak, ismerkedtek a helyszínnel. A Templom utcában megüresedett iskolaépület egyik felét kapta meg a tanoda az önkormányzattól. A tisztasági festés után a támogató szolgálat két munkatársa, Adorjáni Mónika és Hajdók Jánosné közreműködésével és sok adományozó jóvoltából a nyitásra már tökéletes tisztasággal, otthonosan berendezett termek fogadták a meghívott gyerekeket, szülőket és a vendégeket.

A mentorokon, a szakmai segítőkön és az önkénteseken kívül három elhivatott pedagógus várja majd a gyerekeket. Baksay Erika elképzelései szerint ez nem a kötelező iskolai órák folytatása lesz Fotó: L. Mészáros Irma

Lipták Tamás legszívesebben nyitodának nevezné az új intézményt, amely minden olyan gyerek előtt nyitva áll, aki valamiben hiányt szenved, akinek szüksége van jó szóra, szeretetre, segítségre, s ahol érzi, várják.

A pályázaton nyert csaknem harmincmillió forintból két évre minimum harminc gyermek számára terveznek színes programokat, a mindennapi tevékenységeken kívül többek között drámapedagógiai, meseterápiai foglalkozásokat, színház- és koncertlátogatásokat, kirándulásokat, táborokat is.

Horváth Zsolt polgármester mellett dr. Süveges Árpádné alpolgármester is jelen volt az eseményen, aki úgy véli, nagy segítség lesz ez a tanoda a szociális rendszernek, s reményei szerint is olyan lesz, ahová szívesen jönnek majd a gyerekek.

A mentorokon, a szakmai segítőkön és az önkénteseken kívül három elhivatott pedagógus, Baksay Erika, Hegedűsné Katona Klára, valamint Lengyel Judit várja majd a gyerekeket. Baksay Erika elképzelései szerint ez nem a kötelező iskolai órák folytatása lesz, hanem valami más: egy meleg fészek. Úgy szeretne tevékenykedni, hogy a gyerek akarjon bejönni.

A megnyitón részt vett ifj. Csonka Pál, a szeretetszolgálat régiós vezetője, aki örül, hogy a régióban két nyertes pályázat született. Kozma Imre szavait idézve kiemelte: a találékony szeretet a szeretetszolgálat alapelve, azaz a keresztényi szeretetet hétköznapi tettekre kell váltani. Dunaföldváron - szerinte - az összefogással ezt az elvet követik. Jól és sokat dolgozik a Jákli Viktor vezette önkéntes csoport, amely nemcsak a város, de a környék rászorultjaira is figyel.

Az AztaKeservit Értékőr Egyesület tagjai segítségével mesefigurákat festhettek a falakra

Az érintettek a megnyitón már ízelítőt kaptak a várható hangulatból. Hiszen az udvaron a Máltai Szeretetszolgálat sellyei mozgó játszótere várta őket két munkatárssal, kör- és sorjátékokkal, ugrálóvárral; a dunaföldvári AztaKeservit Értékőr Egyesület tagjai segítségével pedig figurákat festhettek a falakra. Kézbe vették a játékok egy részét, amelyeket már adományokból és pályázati pénzből szereztek be. Az ebédhez a finom falatokról a máltai önkéntesek és a kertbarátok gondoskodtak.

Lipták Tamás - aki önkormányzati képviselő is - és a városvezetők pedig már azon gondolkodnak, hogy a kétéves pályázati határidő után hogyan lehetne folytatni a tanoda működtetését.

Mert ismerik a dalból: kell egy hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!