Hírek

2016.03.30. 15:50

Ismét Dunaújvárosban rendezik a Fejér Megyei Diáknapokat

Dunaújváros – Idén városunkban rendezik meg a Fejér Megyei Diáknapok háromnapos, monstre rendezvényét április 8-a és 10-e között. Az eseményről szerdán sajtótájékoztatót tartottak a szervezők a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában.

Balla Tibor

A sajtóeseményen Juhász Zsófia, az eseményt évtizedek óta szervező Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója mondott köszöntőt, és képviseltette magát mindkét város is. Dunaújváros Megyei Jogú város képviseletében Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, Székesfehérvár ugyancsak alpolgármesteri szinten vett részt a tájékoztatón, Mészáros Attila ifjúsági ügyekért felelős fehérvári alpolgármester foglalt helyet a sajtó munkatársival szemben. Természetesen a diákok képviselete sem maradhatott ki, Alcsics Henrietta, Dunaújváros diákpolgármestere és Bódig Péter, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke fogalmazta meg gondolatait.Juhász Zsófia elmondta, az első írásos dokumentum a diáknapokról 1960-ból található meg az irattárban, így egy nagy hagyományú eseményről beszélhetünk. A szomszédolás sem tegnap kezdődött, immár tizenöt esztendeje felváltva – páros évben Dunaújváros, páratlanban a megyeszékhely – ad otthont az ezres nagyságrendű résztvevőt mozgató kulturális megmozdulásnak. A számok is beszédesek, Fejér megye 51 középfokú oktatási intézményéből 33 jelentkezett be diákjaival az idei rendezvényre, mindösszesen 1077 résztvevővel.

A városi diákok nevében Alcsics Henrietta, Dunaújváros diákpolgármestere szólalt meg

Gombos István, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a város rendszeres támogatója ennek a rangos, tehetségkutatásnak is felfogható kulturális seregszemlének, amelynek idén 329 dunaújvárosi résztvevője lesz. Mint mondta, ő maga is többször részt vett már az eseményen, amikor felkérték a Képző-, nép- és iparművészeti kategória zsűrijében való részvételre. Reményét fejezte ki, hogy a versenyek, a programok, és a közös bulik után szép emlékeket visznek haza a résztvevők Dunaújvárosról.

Mészáros Attila ifjúsági ügyekért felelős székesfehérvári alpolgármester hangsúlyozta, nem kérdés, hogy biztosítják a támogatás összegét, ami városonként 2-2 millió forintot tesz ki. Mint mondta, Székesfehérvár a tehetséggondozás nagy patrónusa. Április hónap a fiatalokról szól náluk, hiszen hamarosan megrendezik a 7. Fehérvári Versünnepet, a sulizenekarok tehetségkutatóját, az Arany dobverőt, és még egy diák sportnap elé is néznek. Székesfehérvár 16 középiskolája száll harcba a fesztiválgyőzelemért.

A diáknapok központi helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt állítják fel az információs és regisztrációs pultot, és a Diákszínpad kategória válogatója is itt lesz. A vasárnapi gálaműsort szintén itt rendezik meg, 14 órakor, melynek színvonaláról Szakál Attila koreográfus-rendező gondoskodik, az estet Csadi Zoltán színművész vezeti.

A megmérettetésre a megye ötvenegy középiskolájából harminchárom intézmény regisztrálta diákjait. Az eseményen 458 egyéni műsorszám vagy alkotás, 72 kisebb és 82 nagyobb csoportos produkció látható majd. Mint minden alkalommal, a diáknapok idén is több helyszínen zajlik április 8-10. között. A Bartók mellett a Széchenyi István Gimnázium, a Béke étterem, a Sándor Frigyes Zeneiskola, és a Kortárs Művészeti Intézet is teret biztosít majd a versengésnek.

Az idei diáknapok a Diákszínpad kategória bemutatóival kezdődik pénteken 10 órakor a Bartókban. A kategóriát idén is összevonták az Országos Diákszínjátszó Találkozóval, ennek közép-dunántúli regionális bemutatói is láthatók majd. A korábbi évekhez hasonlóan a szólóének, társasének, kórus kategória résztvevői a KÓTA felhívása alapján is kérhetik a kórus minősítését. A verseny 11 kategóriában zajlik majd.

Az idei diáknapok két legnépesebb mezőnye a könnyűzenei és a vers- és prózamondói kategória. Az előbbiben 90, az utóbbiban 74 produkcióval indulnak majd. A szervezők szabadidős programokat is kínálnak a résztvevőknek. Janklovics Péter stand-up estje, a Dózsa Mozicentrum vetítései, a Méhkas Dia Project épületfestése és Zsigmond Lala koncertje várhatóan népszerű lesz majd.

A rendezvények mindenki számára nyitottak és ingyenesek. Várják a barátokat, a fellépők családtagjait és az érdeklődőket is.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!