Hírek

2015.05.03. 18:48

Ezt az aukciót mindenhol irigyelhetik! A legdrágább alkotás 7000 forintért kel el

Dunaújváros - Jól sikerült aukción mintegy százezer forinttal gazdagodott az Arany iskola alapítványa!

Pekarek János

Negyven kitűnő alkotást bocsátottak árverezésre az Arany János Általános Iskola rajztagozatosainak munkái közül - s nem azért mert nem akadt volna több, meghökkentően jó festmény, grafika, vegyes technikával készült mű! Lett volna még ott bőven de az aukció szervezői, az iskola pedagógusai és az intézmény alapítványának vezetői úgy gondolták, hogy számolni kell a lehetséges vevők: szülők, barátok, tanárok pénztárcájának képességeivel is...

Ahogyan egy rövid tudósításban beszámoltunk az eseményről, a negyven mű közül harmincöt talált gazdára az egymást követő immár harmadik évben megrendezett árverésen. Amelyen profik sem találhattak kivetnivalót! Márpedig profik is képviseltették magukat licitáltak is. Például Deák Nóra, a Kortárs Művészeti Intézet vezetője, Zsinka Gabriella művészettörténész, a KMI kurátora, vagy Ordas István műgyűjtő, képkereskedő.

A kép előterében Zsinka Gabriella és Deák Nóra, ketten a licitáló szakértők közül
Fotó: Zsedrovits Enikő

A kiállított negyven műből mindössze ötre nem érkezett licit: ezek maradtak az iskola tulajdonában pedig semmivel sem voltak rosszabbak a többiek átlagánál. A megvásárolt alkotások között, igaz, egészen kiemelkedő remekek is akadtak. A licitálók, akik között sokszor kemény ajánlat-párbaj alakult ki, nem is sajnálták a pénzt némelyik képért. A legdrágábban egyébként az 5. c osztályos Horváth Eliza Tenger című munkája kelt el: hétezer forintért - és mondhatom, a kép meg is éri minden egyes forintját! Megtekinthető az iskola internetes honlapján.

Minden árverésre bocsátott alkotás 1500 forintról indult, ötszáz forintonként lehetett emelni az ajánlatokat. A kikiáltók nyolcadikos diákfiúk voltak - meg is állták a helyüket. A licitálók, mint minden komoly árverésen, itt sem névvel, hanem számmal szerepeltek, a győztes azonnal megkapta igazolását a képről.

Mivel a megvásárolható képeket meg is lehetett tekinteni a licitálás előtt, akár már az interneten is, de az iskola előcsarnokában is, állíthatom, hogy a meghökkentő nem is annyira a rajztagozatos Arany-diákok technikai tudása, grafikai és festészeti felkészültsége volt (ezt már eddig is ismertük), hanem a látásmódjuk!

Még azonos témaköröket is annyira egyénien dolgoztak fel, hogy méltán arattak vele csodálatot. S a bátorságuk, szinte a pimaszsággal határos öntudatuk... Engem a 3. c osztályos Pálinkás Norbert nyűgözött le teljesen, aki Edvard Munch Sikoly című ismert képét alkotta újra, a maga stílusában, pompásan!

Aki most lemaradt az árverésről, jövőre ne mulassza el! Hihetetlen élmény ennyi tehetséges ember (gyerek?) között lenni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!