Hírek

2017.06.01. 14:45

Meztelenek vagyunk a neten - Minden második felhasználó megosztaná legfontosabb személyes okmányait

A személyes információk, vagy fotók megosztása az olyan közösségi oldalakon, mint például a Facebook és az Instagram, sokak számára napi tevékenységgé vált. Sokszor felelőtlenek vagyunk ezekben.

Balla Tibor

A Kaspersky Lab által készített kutatás eredményei azt mutatják, az emberek többsége digitálisan (90 százalék) osztja meg adatait és közel minden második felhasználó megosztaná legfontosabb személyes okmányait. A felnőttek 70 százaléka a gyerekeiről tesz közzé fotókat és videókat, a válaszadók 45 százaléka pedig a másokról készített videókat és fotókat teszi nyilvánosan elérhetővé. Úgy tűnik, a fiatal generáció van kitéve a legtöbb veszélynek, ez a korosztály nagy mennyiségű szenzitív adatot tesz hozzáférhetővé idegenek számára.

Aggodalomra ad okot, hogy az emberek csaknem fele (44 százalék) teszi publikussá - azaz bárki számára láthatóvá - a bejegyzéseit, személyes információit. Fontos tudni, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele. Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert.

A legnagyobb veszélyben a fiatalok vannak, ők nagy mennyiségű szenzitív adatot tesznek szabadon hozzáférhetővé Fotó: pixabay.com

A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre. A Kaspersky kérdőívét kitöltők 37 százaléka tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41százalékuk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30 százalék még a jelszavát is hajlandó megosztani.

A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10 százalékuk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22 százalékuk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23 százaléka adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

„Nagyon veszélyes szokás, ha túlzásba visszük adataink megosztását másokkal vagy akár vállalatokkal. Manapság az információ megosztása könnyebb, mint valaha és épp ez a cél hívta életre az Internet megszületését. Ugyanakkor fontos tudatni a felhasználókkal, ha értékes és szenzitív információt tesz közzé magáról és/vagy másokról, akkor egyúttal lemond a felügyelet jogáról. Mert nem lehetünk biztosak abban, hogy ki és miként fogja felhasználni ezeket az információkat. Az emberek szó szerint mások kezébe adják az életüket meghatározó személyes információkat." - magyarázta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

A tanulmány azt mutatja, hogy a fiatal korosztály oszt meg érzékeny adatokat online a leggyakrabban. A 16-24 éves korosztály 61 százaléka, ezzel szemben az 55 év felettiek mindössze 38 százaléka aktív a közösségi portálokon. Ez az arány megmarad a pénzügyi információk közzétételénél, hiszen a fiatalok 42 százaléka ismerteti az online tranzakciók adatait, míg az 55 évnél idősebb korosztálynak csupán 27 százaléka.

Páncél Evelin tanuló

Szappanos Nóra tanuló

Berki Cintia tanuló

- Valóban nagyon ki vagyunk szolgáltatva az internetes visszaéléseknek. Éppen ezért például kizárólag a lakóhelyem településneve olvasható a facebook oldalamon. Csomagrendelés esetén sem szívesen adom meg a bankszámlaszámomat, ezért inkább utánvéttel intézem az internetes vásárlásaimat.

- Nem szoktam kiadni a személyes adataimat. Meglehetősen gyanakvó vagyok, de ez az egészen fiatalokra, akik napi több órát ülnek a számítógép előtt, nem mindig igaz. Sokszor nem érzik a súlyát annak, hogy az illetéktelenek tudomására juttatott adatok milyen súlyos visszaéléseket eredményezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!