Hírek

2014.08.31. 14:50

Elkészült az életfa, amelyet Tass egyik központi terén állítanak fel hamarosan

Tass - Visszaváró vendégek lettünk a tassi fafaragók táborában: ez is sokat elárul a hely pompás szelleméről!

Pekarek János

Örömmel közölhetjük, hogy (majdnem) elkészült az az életfa, amelyet tassi fafaragók kezdtek el faragni éppen egy hete, a község üdülőterületén álló nyári táborban.

Amint arról augusztus 26-án beszámoltunk: a táborozók az egykori tassi fafaragó szakkör tagjai voltak akik ifjú emberekből meglett férfiakká cseperedtek időközben. Azonban a fával, mint élő s egyben szobrászati anyaggal nem veszítették el bensőséges kapcsolatukat azóta sem.

Miként nem távolodtak el a népművészettől és a történelemtől sem!

Munkában a fafaragók: alakul az életfa, az ötmázsás akáctörzs

Hiszen ez a sokféle érdeklődés, úgy tűnik, alapfeltétele annak, hogy jó fafaragó váljék az emberből.

Nos, Horváth Attila nyugdíjas rajztanár és aktív festőművész társaságában (ő volt annakidején, a nyolcvanas években is a tassi fafaragók vezetője) társaságában szinte lehetetlen, hogy az ember mentes maradjon egy minimális fafaragási, népművészeti és történelmi továbbképzéstől. Amelynek szintje csak attól függ, hogy mennyi ideje van a hallgatónak...

A jó hétméteres, legalább ötmázsás akácfatörzsből faragott életfa ősi magyar, sőt, szkíta és avar motívumokat, mítoszokból vett jeleneteket mutat a faragók vésője nyomán.

Úgy tudjuk, hogy ezt az életfát a lehető leghamarabb fel akarja állítani a község vezetése a falu központjában, a galambászok háza (a galambászegyesület épülete) melletti téren.

Erről az aktustól, amely nem lesz mentes egy kis ünnepélyességtől, szintén beszámolunk, lévén, hogy érvényes meghívásunk a felállításra az alkotóktól.

Maga a II. Nosztalgia Fafaragó Tábor, ahogyan hivatalosan nevezték, sajnos, szombaton délben, egy kis szalonnasütéssel befejezte idei működését. Amely működést nem csak a község vezetése és a Helytörténeti Egyesület támogatta, hanem sok magánszemély is. Úgyhogy biztosra vesszük: jövőre megint faragnak valamit a falunak!

 

Címkék#Tass

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!