Hírek

2013.12.03. 16:40

Faludisznótor Baracson

Baracs lakosságát immár ötödik alkalommal várta disznótorra a Templomos Baracsi Baráti Kör.

Szárszó Lajos

A falusi települések téli ünnepköréhez tartozott a disznóvágás hagyománya, amelynek szerencsére most is vannak követői.

A baráti kör tagjai Baracson már ötödik alkalommal dolgozták fel hagyományos eszközökkel – faszenes pörzsölő, hasi hurka és kolbásztöltő – a Molnár Zoltán által felnevelt disznót, amiből az idén is rengeteg finomság készült.

Megyesi Sándor, a Naplemente Nyugdíjas Egyesület vezetője fűrészeli a csontot

Maczula Mihály, a civil szervezet vezetője: – Programjainkból több a téli ünnepi eseményekhez kapcsolódik, az első állomás a mostani disznótor. Erre most is meghívást kaptak azok a barátaink, akikkel évek óta kitűnő a kapcsolatunk. A rendezvény azonban mindenki számára nyitott, így ide vártuk a helyi lakosságot is, akik az idén sajnos elég kevesen jöttek el. A megvásárolt állat minden része feldolgozásra került. Így készültek el hagyományos ételeink: hagymás sült vér, sült pecsenyehús, orja leves, töltött káposzta, de töltöttünk hurkát és kolbászt is. Mindezt együtt fogyasztjuk el az egész napos ünnep végéig.

A település polgármestere, Várai Róbert a hagyományok ápolását kiemelten fontosnak tartja: – Karácsonyt megelőzően a disznóvágás ősi tevékenységnek tekinthető. Az alapvető célt, vagyis a falusi hagyományok megőrzését kiemelten fontosnak tartom. Itt láthattuk, hogyan történik a disznó teljes feldolgozása, ráadásul baráti körben. A beszélgetések során előjöttek a régi történetek, és kisebb mennyiségű pálinka elfogyasztása után a nyelv is könnyebben pörgött – mert rendezvény hangulata is fontos! Azt szeretnénk, hogy ezekre a programokra minél többen jöjjenek el a jövőben a faluból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!