Hírek

2017.08.28. 17:00

Faluhelyen tudják, mi a jó kenyér titka! Nyúl Mihályné Marika most nekünk is elárulja

Különleges hangulata van az augusztus huszadiki kenyérszegésnek. Van, aki elsőként jelentkezik a kóstolóra van, aki csak az ízéért, más a hagyományokat ápolva, s némelyek kabalából kérnek egy falatot belőle. Szépnek látjuk és megfog bennünket a varázsa.

Balogh Tamás

Az előszállásiak versenyt hirdettek a kenyérsütők részére ezen a mostani augusztuson is. Az első helyet Nyúl Mihályné Marika szerezte meg. Vele beszélgettünk a kenyérsütés egyáltalán nem egyszerű módjáról. Már az utcán toporogva is éreztem, hogy itt különleges emberek élnek.

Meg sem lepődök, hogy minél szebb egy falusi ház, annál nagyobb a kutyabaj. Itt például egy csak a szolgálatát teljesíteni akaró berni pásztorra csukták rá az ajtót, hogy az újságírónak el ne láthassa a baját. (Csak arra ne kelljen mennem még egyszer, mert nyilván revansot fog venni rajtam...) Van mire vigyáznia: csodaszép porta, valóságos álomvilág fölött gyámkodik. Belépve a konyhába, menten bujkál bennem a kisördög: itt csak a sajtótájékoztató lesz, mert az nem létezik, hogy ilyen úti könyvekbe való rendet, fölborítanak egy sütögetés kedvéért. Pedig mégiscsak.

Nyúl Mihályné Marika sütötte idén a díjnyertes kenyeret Fotó: BAT

Miért indult a versenyen?

- Nem azt akartam bebizonyítani, hogy milyen ügyes vagyok, hanem azért, mert a kezdetektől tagja vagyok a helyi Hagyományőrző Klubnak, ami most ünnepelte a működésének tizedik évfordulóját. És a kenyérsütés megőrzése a mi feladatunk is - mondja szelíden Marika. Megtudjuk tőle: - Egy különleges, sokmagvas kenyeret készítettem, amit egyébként heti két alkalommal a magunk részére is sütök. Ezt, mint az egészséges életvitelt kiegészítő terméket is ajánlhatom mindenki figyelmébe. Már korábban is ízfokozó és egyéb adalékok nélküli termékeket fogyasztottam. Ezért kerülöm el a gyorséttermeket is. A kifőzni való tésztákat is magam gyúrom. Mellette igyekszem biotermékeket fogyasztani, amiket a saját kertünkben termelek meg. Ezekből a zöldségekből ivóleveket is készítek. Hogy hasznos-e ez a bio életvitel? Az öt évvel ezelőtt jelentkezett allergiás tüneteim a véleményem szerint ezek miatt szorultak vissza. Ezért a magam példájára támaszkodva másoknak is azt javaslom, hogy a hozzám hasonló módon figyeljenek oda az egészséges táplálkozásra.

Szép vagy finom kenyeret szeretett volna készíteni?

- Úgy gondoltam, hogy egészségeset sütök, és ez volt az én ötmagvas kenyerem. Ebbe len-, szezám-, kömény-, tök- és napraforgómag is került. Azért választottam ezeket, mert korosztálytól függetlenül mindegyiknek megvan a maga nagyon kedvező hatása. Az az elvem, hogy az ételben van az orvosság. Számos fórumon utána olvastam ennek a témának, onnét szereztem ezeket az ismereteimet, és a tapasztalataim miatt most már hiszek is benne. Másoknak is ajánlom, hogy járjanak utána.

Volt egy mintája ennek a kenyérnek?

- Természetesen alaposan utánaolvastam a témának, de amit én készítek, az ebben az összeállításban máshol nem szerepel, tehát egyedi termék. Az alapja a liszt, a víz, a só, az élesztő, egy pici aszkorbinsav és burgonyapehely, valamint egy fontos dolog a kovász. Az utóbbi elnevezést ebben az esetben, csak jelzésként említettem, mert én valójában öreg kenyérrel dolgozok. Remélem nem okozok vele nagy csalódást, de én egy kis dagasztógéppel és nem a kezemmel végzem ezt a nehéz feladatot, ahogy a sütés sem egy búbos kemencében, hanem a rendben, egy jó nagy jénai edényben történik. A kenyér viszont csodálatos lesz. A kenyérsütés nagyon időigényes foglalatosság. Konkrétan ötórás folyamat. Közben az egyéb benti munkáimat is elvégzem, hiszen nem kell folyamatosan mellette állni. Amikor még munkaviszonyban álltam, az időhiány miatt nem tudtam volna ezt megcsinálni.

A technológiáról mit árulna el?

- A feladatok már előző este megkezdődnek az előbb említett öreg kenyér összeállításával. Az egy élő anyag, ahogy majd az egész kenyértészta is úgy fog viselkedni, hiszen a térfogata folyamatosan változik. A dagasztás (a géppel!) húsz percig tart, majd háromnegyed óráig kelesztem. Ezután átgyúrom, gömbölyítem és egy fedeles jénaiba helyezem, amiben még egy órát kelesztem. Eközben kerül bele a magvak fele, (a másik része a sütőedénybe helyezéskor kerül s tészta tetejére). Ezeket előtte szárazon megpirítom. Végül egy kis vízzel lepermetezem az edény fedelét és a kenyeret is, az egy óráig tartó sütés előtt. Utána egy sütőrácsra helyezem, ismét lepermetezem, amitől érdekes hangokat fog hallatni (pattog) azt szokták mondani, hogy "beszélget a kenyér". A kihűlése után szabad megszegni. Vastag, ropogós lesz a héja! Lehetetlen ellenállni neki!

Az öregtészta nem más, mint egy túlkelt tészta és már nagyon régóta használják kenyérsütéshez, péksüteményekhez, mert sokkal lazább szerkezetű, finomabb lesz tőle a kisült termék.

 

A kovász, előtészta, amely liszt, víz és élesztő felhasználásával, természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül. Főleg kenyér előállításához használják.

 

Az élesztő drapp színű, frissen rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömegéből álló élelmiszer. Sütőipari szerepe a tészta térfogatának növelése, mégpedig alkoholos erjedés segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!