Hírek

2014.08.03. 15:50

Nagyvenyimi falunap, a jubileum jegyében

Nagyvenyim - Kiállításmegnyitó és jubileumi néptáncgála vezette fel a szombati különleges falunapi programot, amelyre Bajorországból, Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek vendégek.

Körmendi Erzsébet

Ünnepi, igényes, monumentális... és még sorolhatnánk Nagyvenyim ünnepi képviselőtestületi ülésének jelzőit, amelyet négy település, Altomünster, Egeres, Jászó és a vendéglátó helybéliek jelenlétében tartottak szombaton a Kossuth iskola tornatermében. Szabóné Lőrincz Ilona polgármester köszöntötte a vendégeket, és elmondta: Nagyvenyim önállóvá válását minden évben falunappal ünnepelik. Ám e mostani különlegességét az Altomünsterrel húsz évvel ezelőtt létrejött, és azóta baráti jó viszonnyá fejlődött partnerkapcsolat adja. A jubileumra új barátokat is hívtak Jászóról. Hagyomány ilyenkor az értékelés, ám ezúttal nem egy évre, hanem a végéhez közeledő önkormányzati ciklus eredményeire tekintett vissza a polgármester, sorolta az összességében egymilliárd forintot kitevő fejlesztéseket: csatornázás, belvízelvezetés, játszóterek, egészségház, energetikai beruházás, jövő tavasszal pedig emlékművet állítanak néhai Domány Vendel atyának.

Fotó: Ónodi Zoltán

- A hivatal, az intézmények dolgozói, a képviselőtestület és a civil szervezetek tagjai néha erőn felül álltak helyt. Az összefogás és az önök munkája nélkül kevesebb lenne Nagyvenyim - hangsúlyozta a polgármester.

Nagyvenyimért-díjat vehetett át Juhász Vedres Zoltánné az Aranydaru Nyugdíjas Klub vezetője, Konrad Wagner Altomünster korábbi polgármestere, Békési Éva, a partnerség egyik mozgatórugója. Nemzetközi Kapcsolatok Fejlesztéséért-díjjal ismerték el Renáta Trent, továbbá az Altomünsteri magyar csoport tevékenységért. Nagyvenyim Közszolgálatáért-díjat kapott Both Ilona iskolatitkári és élelmezésvezetői munkájáért, Búzási Jánosné köztisztviselői tevékenységéért, valamint Kundra Lászlóné, a Kossuth iskola igazgató és Komjátiné Mádl Margit címzetes főjegyző a köz szolgálatáért végzett több évtizedes odaadó munkájáért.

A Nagyvenyimi Nőikar nyitánya után a szintén húszéves fennállását ünneplő Aranydaru Dalkör műsora tette még ünnepibbé a hangulatot, Sigmund és Gisella Bradl pedig saját szövegű dallal kedveskedett a jelenlévőknek.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő aki önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként, partnerkapcsolati bizottság vezetőjeként segítette a bajorok és a magyarok barátságának elmélyítését megköszönte a két nyugállományba vonult polgármesternek Rauf Pál és Konrad Wagner, valamint Wolfgang Grimm, Astrid Küzhle, Franz Göttler, Inge Grosshauser, Békési Éva és Rozbora Piroska segítségét. Felsorolta az alapítókat: Wolfgang Grimm, prof. dr. Wilhelm Liebhart, Peter Schultes, Sigfried Bradl, Wolfgang Graf, Szabó István, Tamás Béla és Takács Bálint. Köszönetet mondott Szabóné Lőrincz Ilonának és Kegyes Lászlóné alpolgármesternek, akik átvették a stafétát, valamint az Altomüsterben élő magyar bárátoknak, Bognár Lászlónak és Hilde Bognárnak, akiknek az emlékét örökké megőrzik, Szalontai Gáspárnak és családjának.

Szabóné Lőrincz Ilona a határokon átívelő kötelék erejét érzékeltette beszédében, és elismeréseket adott át a partnerkapcsolatért munkálkodóknak. Altomünster polgármestere, Anton Kerle a barátság fontosságát hangsúlyozta. Both György, Egeres alpolgármester gratulált a jubileumhoz, az új barátok nevében Nagy Gábor, a felvidéki Jászó polgármestere , hogy részt vehetnek a jubileumi nagyrendezvényen.

Az ünnepi képviselőtestületi ülés után a ligetben falunapi kavalkád, kulturális műsor szórakoztatta a nagyvenyimieket és vendégeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!