Hírek

2015.04.08. 14:59

Falunapon szeretnék átadni az előszállási tájházat

Előszállás - A tavalyi évben teljesült a Hagyományőrző Klub kívánsága, az önkormányzat a Balatoni úton házat vásárolt, amelyből tájházat alakítanak ki.

Rankasz Brigitta

Az épület a 61-es útról jól láthatóan hívogat, ám a hátsó udvar csendes utcára néz, s nagy telek tartozik hozzá. A testület úgy döntött, a felújításra szánt pénzzel lehetővé teszi, hogy a lakosok, s a klub lelkes tagjai által összegyűjtött sok értékes régi tárgy már a falunapon méltó módon állítsák ki.

Szenczi Györgyné a klub motorja, vezetője kalauzol, s beszél terveikről, amelyek megvalósulásáig még sok munka vár rájuk.

– A zárt verandára kerülnek majd a régi képek, tablók, iratok, berendezik a tisztaszobát, konyhát, de a konyhai elemek egy része az udvari kiskonyhába kerül. A padláson természetesen gyermekkorunk egyik legizgalmasabb kincsestárát is megnézhetjük majd. A füstölő, pince, a góré, a pajta is régi funkciókat mutat majd be, rengeteg mezőgazdasági és borász eszközzel – meséli lelkesen Böbi néni.

Bognár Péter kőműves a felújításon. Bár a tömött falú épület állaga jó, van munka bőven (Fotó: Rankasz Brigitta)

A felújítást végző szakemberek elmondták, bár a tömött falú épület állaga jó, van munka bőven. Ahol kell, a falakat újravakolják kívül-belül, bontanak, átalakítanak, kijavítják a tetőt, léceznek, bővítenek.Természetesen minden ötletre és segítő kézre szükség lesz, hogy az épületek, és az udvar május 16-ra, falunapra,szép legyen,s ehhez várják majd társadalmi munkára a segítő kezeket , amelyből sosem elég. Az udvar szépítéséhez szívesen fogadnak fákat, bokrokat, növényeket, faanyagot, stílusában ideillő kerti díszeket, s ha van valakinek régi lámpája a konyhába, szobába azt is várják, s a klubvezető tudja számíthatnak is lakosokra.

Előszállás tájháza ismét egy különleges színfolttal gazdagítja a falu életét, s megmutat az átutazóknak is egy szeletet az ősök életéből, a település hagyományaiból, a civil szervezetek, a vállalkozók és falu lakói ismét bebizonyítják, együtt ragyogó dolgokra vagyunk képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!