Hírek

2014.04.02. 17:45

Fejér Megyei Diáknapok - Ismét Dunaújvárosban a tehetséges diákok

Dunaújváros - A Martinász szobra, a város egyik jelképe áll az idei Fejér Megyei Diáknapok mellé. A gördeszkás lendülettel felturbózott acélöntő rákerült a Diáknapok logójára:

Szabó Zoltán

Látványos produkciók várják majd az érdeklődőket péntektől vasárnapig a város számos pontján. A gála vasárnap 14 órakor kezdődik a Bartók nagytermében (Fotó: Ady Géza)

Vele (is) várja a megye középiskolásait, ahogy a diákok is várják a nézőket a 11 kategóriában megrendezett művészeti vetélkedésükre.

Fejér megye 54 középfokú oktatási intézményéből 30 kapcsolódott be idén a rendezvénybe, így a regisztrált résztvevők száma 1092. A legnépesebb, 155 tagú csapattal a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett, őket a fehérvári Vasvári Pál Gimnázium (105), majd a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium (100) és a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (93) követi.

Fehérvárt 14, Dunaújvárost 8 intézmény képviseli. A települések képzeletbeli versenyében Mór 3, Agárd, Bodajk, Sárbogárd, Pusztaszabolcs és Kápolnásnyék 1-1 iskolával vesz részt. A Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 47 indulójával kitűnik a megye vidéki iskolái közül.

Az eddigiekhez képest változás, hogy nem lesz hivatalos megnyitó. A Diáknapok a Diákszínpad eseményeivel kezdődnek pénteken, 13 órakor, ekkor ahogy minden további versenykategória kezdetén elhangzik majd a rendezvény köszöntőbeszéde.

A Diáknapok központi helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt működik majd az információs és regisztrációs pult, valamint a Diákszínpad és a mindig látványos Sótájm kategóriában is itt versenyeznek majd a megye tehetséges középiskolásai. A vasárnapi gálaműsort szintén itt rendezzük meg, 14 órai kezdettel, amelyre feltétlenül várjuk a sajtó munkatársait.

További versenykategória-helyszínek: Széchenyi István Gimnázium, Béke Étterem, Sándor Frigyes Zeneiskola, Kortárs Művészeti Intézet.

A diákok a tavalyihoz hasonlóan 11 kategóriában mutatkozhatnak be, ez azt is jelenti, hogy a tavaly bevezetett Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok kategória idén Dunaújvárosban is bemutatkozik. A tizenegy kategória legtöbbjében idén kevesebb produkció látható, bár a résztvevők száma alig ötvennel tér csak el: 1. Szólóének, társasének, kórus (18 előadás, tavaly 24), 2. Vers- és prózamondás (46, tavaly 80), 3. Diákszínpad (13, tavaly 16), 4. Könnyűzene (69, tavaly 75), 5. Népdal népzene néptánc (37, tavaly 55), 6. Komolyzene szólóhangszer, kamarazene (30, tavaly 38), 7. Sótájm (50, tavaly 58), 8. Képző-, nép- és iparművészet (70 alkotás, tavaly 64), 9. Honismeret (25, tavaly 22), 10. Irodalmi kategória (50, tavaly 54), 11. Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok (31, tavaly 50). A versenykategóriák zsűrije a produkciókat arany, ezüst, bronz fokozatú oklevelekkel ismeri el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat illetve különdíjat kapnak, és felléphetnek a vasárnap 14 órakor kezdődő záró gálaműsorban.

Az ifjúsági kulturális diákfesztivál pénteken 13 órakor a Bartókban, a diákszínjátszók seregszemléjével kezdődik.

Szemenyei István a szervezőbizottság egyik vezetője lapunknak elmondta, hogy minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényekre.

A Fejér Megyei Diáknapok programsorozatát számos kiegészítő esemény is színesíti, mindezekről részletesen lapunk pénteken olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!