Hírek

2017.03.31. 16:35

Folytatódik a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Ovizsaru programja

Dunaújváros - Megújulva folytatódik az Ovizsaru program a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felügyelete alatt.

Balla Tibor

Hét esztendővel ezelőtt, 2010-ben indította a rendőrség az Ovizsaru programot azzal a céllal, hogy megelőzzék, hogy a kicsik bűncselekmény vagy baleset áldozatává váljanak. Immár három bábfigura - Rendőr Robi, Rosszcsont Ricsi és Rosszcsont Rozi - segítségével, az óvodás gyermekek életkori sajátosságait szem előtt tartva, játszva tanítják meg az óvodapedagógusok az alapvető társadalmi szabályokat. Dunaújváros minden óvodájában ott vannak a kedves bábok, de a programmal aktívan az Aprók Háza óvodában, rendszeresen pedig a Kincskereső óvodában foglalkoznak.

Markóné Kiss Andrea, a Kincskereső tagóvoda vezetője elkötelezettje a prevenciós óvodai programnak. Nem csoda tehát, hogy idén is folytatják az évekkel ezelőtt elkezdett együttműködést a rendőrséggel.

Április végén ismét találkozhatunk majd hasonló látvánnyal, hogy motorosrendőr vezeti fel őket Fotó: Ady Géza

A rendőrség részéről Szentes Mariann rendőr alezredes indítja el minden alkalommal a sorozatot, bemutatja a rendőrséget, a rendőr munkáját, és hogy hogyan ismerjük fel a rendőrt. Beszél a szabályokról, és megmutatja az alapfelszerelést, a szolgálati fegyvert, a bilincset, a gumibotot. Bemutatja a három bábut, "akik" közül Rendőr Robi vigyáz majd a kicsikre, ha az igazi rendőr távozott. Hetente tartanak foglalkozásokat, amelyeken például a szabályok betartásának fontosságáról esik szó, és olyanokról, hogy mit kell tenni, ha eltévednének. De akad olyan is, amikor a Hófehérke mese segítségével beszélnek olyan témákról, mint hogy szabad-e idegenektől ajándékot elfogadni, vagy elmenni velük. Még "mérgezett alma" játék is van. Az otthon tartózkodás szabályait a Hét kecskegida játékkal magyarázzák el. Meglepő, hogy erre mekkora szükség van, a nagycsoportos gyerekeket ugyanis már igen gyakran egyedül hagyják a szülők. A foglalkozásokon eljátsszák, hogy jön a szomszéd bácsi, vagy a villanyóra-leolvasó, vagy anya kollégája, és mindenáron be akar menni. Megbeszélik, mi a teendő ilyen helyzetekben, vagy például ha csörög a telefon.

A tűzoltóságon is látogatást tesznek, és az otthon fellelhető veszélyes anyagokról is beszélgetnek. Rosszcsont Ricsi elmeséli, hogy nagyon fáj a hasa. A kérdezgetésre elárulja, hogy talált egy illatos flakont, és megitta a tartalmát. Kiderül, hogy sampon volt benne. Játszva tanulják az alapvető szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!