Hírek

2013.10.27. 19:15

Fejet hajtottak a rácalmási áldozatok előtt

Kegyeletteljes szentmisével kezdődött a rácalmási második világháborús sírhely avatási ünnepsége vasárnap délelőtt.

Körmendi Erzsébet

Marx Ferenc plébános is a háború áldozatainak lelki üdvéért, a gyászoló családtagokért mondott imát a  tíz órakor kezdődő misén, ahonnan az egybegyűltek átvonultak a második világháború civil és katonai áldozatainak tiszteletére létrehozott síremlékhez. Az emlékhelyet Rácalmás önkormányzata készíttette, így tisztelegve a kisvárosban elesettek emléke előtt.

Előtérben Vizi István képviselő, az emlékmű előtt Schrick István és Kukucska Gyula tiszteleg (Fotó: Körmendi Erzsébet)

Varga Szabó Lajos önkormányzati képviselő ünnepi beszédében elmondta az eseményen: - Hány apa, vagy fiú esett áldozatul az értelmetlen öldöklésnek! Hányan estek el a harctereken, távol a szeretteiktől, sokszor ismeretlen vidéken, sokszor esélyt sem kapva a sorstól az emberhez méltó halálra. Az áldozatok számáról különböző adatok vannak. Fontos, hogy emlékezetünk minden egyes áldozatot megőrizzen.

Elhangzott a beszédben, hogy az emlékműveket az utókor a feledés ellen emeli. De fontosak azért is, hogy figyelmeztessenek a katonai eszmék veszélyeire is. A koporsókat jelképező fekete gránittömbök erre emlékeztetnek a rácalmási temetőben lévő síremléknél, és az elviselhetetlen megpróbáltatás által meggyötört embert ábrázoló műalkotás ezért született meg Friedrich Ferenc Munkácsi Mihály-díjas dunaújvárosi szobrászművésznek köszönhetően.

A megemlékezés részeként a plébános felszentelte a síremléket. Végezetül Schrick István polgármester és Kukucska Gyula alpolgármester koszorút, a többiek pedig virágot helyeztek el a síremléknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!