Hírek

2014.08.06. 19:50

Vasmű: alapanyag finanszírozás kormányzati közreműködéssel?

Továbbra sincs béke Ukrajna keleti régiójában. Mindez jelentősen befolyásolhatja az ISD Korporáció tevékenységét. A Dunaferr nagyolvasztóinak alapanyagellátása kulcskérdéssé vált.

Komoly bajba kerülhet a dunaújvárosi vasmű, ha az Ukrajnában kialakult helyzet miatt ellehetetlenül a félkész alapanyag beszerzése - írja legutóbbi számában a Magyar Nemzet(MN).

A Dunaferr működését is veszélyeztetheti az ukrán válság elhúzódása, de ez a helyzet jelenleg nem áll fenn. A harcok által leginkább érintett területeken két rendkívül fontos partnere is van a hazai vasműnek: a félkész terméket, a bugát ugyanis az alcsevszki és a donyecki vasműből kapják, amit aztán a meleghengerműben dolgoznak fel.

A Reuters arról adott hírt, hogy Donyeck és Luganszk megyékben az április óta zajló fegyveres konfliktus megbénítja a térség nehéziparát. Szén hiányában pedig egyre nehezebben működnek az erőművek, folyamatos áramkimaradások vannak a régióban. Az összecsapások által érintett területen a gyárak működése mellett a közlekedési útvonalak és a vasútvonalak biztonsága is kérdéses. Ha megsérül a vasút, akkor nem juthat el Ukrajnából az alapanyag Dunaújvárosba.

Az alapanyag-ellátásban ugyanakkor az ukrán gyárak mellett a Vnyesekonombankkal szemben bevezetett korlátozások is problémát okozhatnak. Az amerikai pénzügyminisztérium konkrét szankciócsomagot vezetett be az orosz vállalkozásokkal szemben, ami a Vnyesekonombankot is érinti. Az embargó alá helyezett fejlesztési bank a Dunaferrt tulajdonló ISD Korporáció többségi tulajdonosa. A szankciók miatt előfordulhat, hogy ez hatással lehet a vasmű működésre, a megkezdett beruházásokra és az alapanyag beszerzésekre is - állítja az MN.

Az alapanyag-ellátottság egyre fontosabb kérdéssé válik, mivel augusztus végére átadják a felújított egyes kohót is, így a folyékony fázis kétkohós üzemmódban dolgozik majd tovább. A beruházást a kivitelező már elvégezte, és jelenleg az üzembehelyezést készítik elő. A folyékony fázis fenntartását mindig is alapkérdésnek tekintették: dr. Dorkota Lajos korábbi Fejér megyei kormánymegbízott, dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselője és Cserna Gábor polgármester és természetesen a munkavállalókat képviselő szakszervezetek is.

Evgeny Tankhilevich korábban lapunknak adott interjújában kifejtette: céljuk az, hogy az alapanyagellátás finanszírozásán keresztül esély legyen a kohók működésének fenntartására, amelyben a kormány is segítséget tudna nyújtani. Lapunk információja szerint erre jó esély van, hiszen ennek megoldásának szükségességét az ukrajnai helyzet felgyorsította. A biztonságos alapanyagellátás finanszírozásának bejelentésére hamarosan sor kerülhet.

Az Európai Unió kész 800 millió dollárt rendelkezésre bocsátani Donyeck és Luganszk megye infrastruktúrájának, a hidak és a villamos távvezetékek helyreállítására.

Ehhez az EBRD, a Világbank és más nemzetközi pénzügyi szervezetek segítségére van szükség. Donyeck és Luganszk megyében csak az utak helyreállítási költsége 1,83 milliárd (ukrán) hrivnyára tehető.

A kialakult helyzet miatt az ISD Korporáció központi irodáját Donyeckből Dnyeprodzserzsinszkbe és Kijevbe költöztette. Dnyeprodzserzsinszkbe negyvenhat családot telepítettek át, míg Kijevbe a pénzügyi, jogi és könyvelői szolgálatok kerültek. Mint köztudott, az ISD résztulajdonosa, Donyeck megye kormányzója, Szergej Taruta szintén elhagyta Donyecket és Mariupolba költözött.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!