Hírek

2016.08.07. 18:25

Kitűnő hangulatú falunap volt Nagyvenyimen a hétvégén

Nagyvenyim - A partnerkapcsolati barátságot fémjelző Altomünster parkot, valamint művelődési házat és könyvtárat avattak, közösségi díjakat adtak át a település önállóvá válásának évfordulója alkalmából rendezett falunapi eseménysorozaton Nagyvenyimen.

Horváth László

A barátságnak nem kell külső jel, a barátság az emberek szívében él! - emelte ki ünnepi köszöntőjében még pénteken az Altomünster park avató rendezvényén Francz Göttler, az altomünsteri küldöttség képviselője, és hogy mennyire nem üres mondatok ezek, arra a szombati falunapi rendezvények kimagasló sikere szolgált bizonyítékkal.

Augusztus 5-én és 6-án több ezren vigadtak Nagyvenyim önállóvá válásának 69. évfordulóján. A jeles ünnep alkalmából Dibusz Sándorné díszpolgári címben részesült. Nagyvenyim közszolgálatáért kitüntetést vehetett át Szeberényi Gáborné, Segesdi Józsefné, László Tiborné, Szloboda Istvánné a szombati különleges, ünnepi képviselő-testületi ülésen. A folytatásában pedig egy Nagyvenyimen régen óhajtott intézményt vehettek birtokba a helybéliek: felavatták az új könyvtárukat és közösségi házukat, amelyet a beérkezett lakossági javaslatok alapján Palágyi Józsefről neveztek el.

A felemelően ünnepi események után a községháza melletti ligetbe vonult a falu apraja-nagyja, ahol változatos és színvonalas programokon vigadtak a falunapra kilátogató helybéliek és vendégek. Vasárnap hajnalig állt a bál!

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere (j), Nemes Zoltán a kivitelező cég ügyvezetője és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő vágta át a nemzeti színű szalagot, és adta át az új könyvtárat a nagyvenyimieknek

De kanyarodjunk vissza néhány gondolat erejéig az elejére... Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere az ünnepi testületi ülés köszöntőjében kihangsúlyozta, tizenhat év után önálló épületbe költözhetett a művelődési ház és a könyvtár.

- Megvalósult többek között az önkormányzat és az óvoda energetikai korszerűsítése, az iskola tornatermi nyílászáróinak cseréje, valamint elkészült a sportöltöző fejlesztése. Folyamatban van hőtermelő beruházás is, valamint konyhai, étkeztető helyiség kialakítása - hogy csak az utóbbi idők nagyobb beruházásait említsük. Nagyvenyim előremutató és jelentős változásaihoz kitűnő partnerként, támogatóként járultak hozzá a lakók, a vállalkozók, valamint a kormányzati szervek. A munkák során példamutató együttműködés jellemezte a politikai és társadalmi élet szereplőit - zárta ünnepi köszöntőjét Vargáné Kaiser Katalin.

A könyvtáravatót megtisztelték jelenlétükkel Palágyi József családtagjai is - névadó örökségét három fia és öt unokája viszi tovább. A képen Palágyi Gergely feleségével és gyerekeivel - ők már ki is próbálták az új intézményt

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő Szerb Antal idézettel folytatta a falunapi gondolatokat: Mert a világnak égető szüksége van egy kis jóságra és Aki a könyvet szereti rossz ember nem lehet! - hangzott a sokak által ismert mondat, majd a községet érintő fontos fejlesztésekről ejtett néhány szót. Ugyanis a fenti idézetet valódi tartalommal tölti meg, hogy a nagyvenyimiek régi vágyát teljesíthetik az új könyvtár átadásával. De a községet érintő, életminőséget javító fejlesztések ezzel még korántsem értek véget. Ugyanis: - A kormányhatározat értelmében új burkolatot kap az úgynevezett sárbogárdi út, mely Nagyvenyimet összeköti az M6-os autópályával, és amely fontos útvonalként áthalad a településen - jelentette be Galambos Dénes. A hivatalos eseményen felolvasták Rétvári Bence parlamenti államtitkár üdvözlő levelét, amelyben a kultúra támogatása, a helyi emberek és az önkormányzat akaratának összhangja kapott nagy hangsúlyt.

A népszerű mulatós számokra ezúttal is sokan táncoltak (Fotó: Horváth László )

Az ünnepi képviselő-testületi ülést követően az új kulturális beruházás a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár avatásánál Kocsis Henrietta református lelkész szavai adtak méltó keretet az eseménynek, felhívta a figyelmet: nem a pincébe dugták a könyveket, hanem új épületet emeltek, és ez a legnagyobb erénye a mai történetnek, mert a kultúráért áldoztak a nagyvenyimiek, nagy összefogással. Az avatóünnep központi eseményeként dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő mellett Vargáné Kaiser Katalin polgármester és a kivitelező képviseletében Nemes Zoltán ügyvezető a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen is átadta a nagyközönség számára az új intézményt. Szalagátvágás után Kristofory Valter katolikus plébános megáldotta a helyiséget, majd az érdeklődők birtokba vették az épületet. Ám nemcsak könyvek várták az vendégeket, hanem kiállítás is: a könyvtár és közösségi ház felépítését a jótékonysági bálon árverezésre felajánlott alkotásukkal támogató művészek közös kiállítása nyílt a földszinti Palágyi Galériában, valamint Császár Mónika Ilona Nagyvenyimen élő rajztanár festményeiből láthattak tárlatot az avatón.

Borsányi Vanessza vonatoztatja egy színpadi produkció után a remek hangulatú közönséget

Az ünnepélyes pillanatok után tanúi lehettünk annak, hogy a falunap mennyire párját ritkító alkalom a közös kikapcsolódásra: remek találkozási és pazar szórakozási lehetőség. Reggeltől estig váltogatták a jobbnál jobb programok egymást. A nap vége felé a rendezvény fővédnöke Nagyvenyim polgármestere összegezte a tapasztalatokat:

- Olyan eredményeket értünk el, amelyre joggal büszkék a nagyvenyimiek és mindazok, akik a fejlesztésekhez munkával vagy egyéb módon hozzájárultak. Értékeket hoztunk létre. A partnertelepülési kapcsolatainkkal és a falunappal a népek, emberek közötti barátságnak állítottunk példát, és nem mellékesen, jól érzi magát minden kilátogató a rendezvényen.

 

Címkék#Nagyvenyim
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!