Hírek

2015.10.28. 15:23

Feléledtek az új elektronikus információs táblák!

Dunaújváros - Bonyolult elektronikus utastájékoztatási rendszeren dolgozik az autóbuszos cég. Közelednek a sikerhez!

Pekarek János

Hurrá! Sőt: hip-hip-hip hurrá! kezdenek életre kelni azok az elektronikus információs táblák, amelyeket a Közép-Nyugatdunántúli Közlekedési Központ (leánykori nevén: az Alba Volán) helyezett el szerte Fejér megyében a nagyobb forgalmú távolsági és helyközi autóbusz-megállókban!

Ilyenek nálunk a Béke téren és a Dózsa mozinál láthatók. A Béke téri hónapok óta működik is, bár az eredeti célkitűzésekhez képest korlátozott mértékben a mozinál lévők (egy-egy van a két szemben lévő oldalon) azonban mindeddig csak a verebeknek szolgáltak ülőhelyül.

Íme: a Dózsa mozival szembeni oldalon álló tábla! Még mindig csak kísérleti fázisban, de...

Az elektronikus utastájékoztatási rendszert (ahogyan Pruzsina Alicétól, a KNYKK szóvivőjétől megtudtuk) még 2011-ben kezdte el fejleszteni az Alba Volán, pályázati pénzekből, lépésenként. Közben azonban (2014-ben) összevonták a céget a tatabányai székhelyű Vértes Volánnal, ahol ugyancsak zajlottak ilyen fejlesztések. A két rendszert össze kell hangolni.

A cél: 240 autóbuszra szerelnek műholdas helyzetmeghatározó rendszert, így az ezekkel összeköttetésben lévő táblák a megállókban a buszok valós érkezési időpontját tudják mutatni. Ezen kívül megmutatják a járat többi adatát is: honnan, hová, mely megállók érintésével megy. 15 nagyforgalmú megállóban lesz ilyen tábla, Székesfehérváron, Móron, Dunaújvárosban, Enyingen és Nádasdladányban, s a buszokon is elhelyeznek ilyeneket. Hangszórókkal kiegészítve, ezek be is mondják az adatokat.

Jelenleg az adatokat töltik fel a táblákra: ez zajlik immár egy éve. A jelek szerint már nem sokáig: bízzunk benne, hogy így lesz...

Őszintén drukkolunk a közlekedési központ szakembereinek: ugyanis szeretünk XXI. századi körülmények között élni, utazni, stb. Az új elektronikus utastájékoztatási rendszer ilyen! S azt, hogy milyen bonyolult lehet, abból sejtjük, hogy jó egy évbe került, amíg a felállított digitális táblák elkezdtek éledezni... Most már (reméljük!) nincs megállás, és hamarosan élvezhetjük a korszerű információkat. Megszavazunk erre akár még két hónapot is: mi az most már egy teljes esztendő után! S még egy javaslatunk is lenne. Ha e modern táblákra rásüt a nap, akkor nem látszik rajtuk semmi. Árnyékolni (?) kellene valahogy!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!