Hírek

2015.05.26. 16:37

Félidőben az érettségizők - A középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15-től 26-ig tart

Félidejéhez ért az idei tavaszi-nyári érettségi vizsgaidőszak. Túl az írásbeliken.

MTI

Némileg megkönnyebbülhetnek az érettségizők, hiszen a keddi vizsgákkal lezárult az idei tavaszi-nyári érettségik első félideje. A diákok kedden délelőtt különböző idegen nyelvekből, délután pedig további központi követelményekre épülő tárgyakból tehettek vizsgát.Középszinten a központi követelményekre épülő vizsgatárgyak közül a katonai alapismeretek, pszichológia és a természettudomány vizsgatárgyakból érettségizhettek a diákok, emellett emelt szinten gazdasági ismeretek és katonai alapismeretek vizsgatárgyakból rendeztek vizsgát. Ezzel lezárulnak az írásbeli vizsgák, amelyeket az emelt szintű szóbelikkel folytatódnak június 4. és június 11. között. A középszintű szóbeli vizsgák időszaka: június 15-26.

Fotó: Ady Géza

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint diákok az érettségik alatt együttesen mintegy 425 700 vizsgát tesznek le.

Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 44 130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján. A mintegy 425 700 vizsgából 42 400 vizsga emelt szintű, 383 300 pedig középszintű vizsga.

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára korábban az érettségivel kapcsolatban elmondta, jól bevált, hogy különböző szinten vizsgázhatnak az érettségizők. Különösen örömtelinek nevezte, hogy a felsőoktatási intézmények döntő többsége ma már emelt szintű érettségit követel meg.

Ezt jól mutatja, hogy az emelt szintű érettségi vizsgázók és az emelt szintű vizsgák száma is növekedett, ez erre az érettségi időszakra több mint 1200 vizsganövekedést jelent. Az összes vizsga tíz százalékát teszik ki az emelt szintű vizsgák. A szakképzés legnagyobb változásairól ezekben a hetekben is tárgyal a parlament, a köznevelési törvényt érintő részek és a szakképzési törvény módosítása az Országgyűlés előtt van. Főleg jövő szeptembertől lesznek tartalmakat érintő változások, az idén ősszel induló tanévben a legjelentősebb változás pedig a szakképző intézményeket érintő fenntartóváltás lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!