Hírek

2013.02.01. 15:30

Felnőttek a cunami árvái – Lapcsoportunk is segítette az árvaház felépítését

Colombo - Jövőre lesz tíz esztendeje, hogy letarolta Dél-Kelet-Ázsiát a szökőár, és nyomában hosszú időre fájdalom és reménytelenség költözött a tragédia sújtotta térségbe. De a világ segíteni akart.

Tihanyi Tamás

Kövér László, az Országgyűlés elnöke  az első magyar közjogi méltóság, aki Srí Lankára látogatott. Útjára elkísérte felesége és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, valamint Szilágyi Béla, a segélyszervezet főigazgatója is.    Srí Lankát iszonyú tragédia érte, amikor 2004-ben a szökőár harmincezer embert ölt meg a szigeten. Azóta véget ért a polgárháború, az ország fejlődik.

A hivatalos látogatáson Srí Lankán tartózkodó Kövér László magyar házelnök minap ellátogatott a szigetország legnagyobb árvaházába, oda, ahová annak idején  lapcsoportunk és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével - olvasóink támogatása - is eljuthatott. Azoké, akik  egy adott napon megjelenő lapszámunk megvásárlásával segítették a magyar árvaház  illetve egy,  már működő gyermekotthon vadonatúj szárnyának  felépítését.   A magyar Országgyűlés elnöke és felesége az árvaház 150 lakójának iskolaszerekkel és más ajándékokkal megtöltött iskolatáskákat adott át.   A Vadzsira Srí Gyermekotthont Colombo Pitacotte kerületében 1983-ban hozták létre a polgárháború kirobbanásakor, hogy az országban árván maradó gyerekeknek otthont adjon nemzetiségre és vallásra való tekintet nélkül.

Az intézmény sokat befogadott a 2004-es dél-ázsiai földrengés és szökőár után árván maradt gyerekekből is.

A Baptista Szeretetszolgálat a magyar adományokból és a Fogadj örökbe! program támogatásából finanszírozta a munkálatokat, majd  a cunami első évfordulóján adta át rendeltetésének az  1200 négyzetméteres, háromszintes új épületet. A Vadzsira Srí Gyermekotthonban közel 300 gyermek kap ellátást, ebből a Magyar Háznak is nevezett  épületben közel százan laknak.

- A  gyerekek láthatóan egészségesek, jól érzik magukat és  nagy szeretettel fogadtak minket -  számolt be lapunknak a helyszínről pénteken Lukács Csaba újságíró, a szeretetszolgálat önkéntese.

- A cunami-árvák közül sokan felnőttek, hiszen aki legalább tíz éves volt a tragédia idején, az ma már felnőtt, szakmát tanult és elkezdte önálló életét. Jártunk a Help-faluban is, ahol  már kevés az árva, az épületegyüttes most közösségi szolgáltató központként üzemel.  Kezdetben öt gondosan kiválasztott szülőpár és két nagyszülőpár élt a falu hét házában gyermekeikkel, unokáikkal. Közülük az intézmény 2006. évi alapítása óta néhány gyermek egyetemre ment, mások megházasodtak, két nagyszülő elhunyt. Együttérzéssel gondolunk arra, hogy az öt szülőpárból négy vesztette el egy vagy két gyermekét a cunami pusztításának következtében. Ezért a falu azoknak a szülőknek is oltalmat nyújt, akik elveszítették gyermekeiket.

A Help-falu  működését is teljes mértékben a velencei alapítású Baptista Szeretetszolgálat finanszírozza, amit részben a Fogadj örökbe! támogatók adományaiból fedeznek. Lukács Csabát arról is kérdeztük, milyen politikai helyzetet talált Srí Lankán?

- Amióta vége a polgárháborúnak, ugrásszerű fejlődésnek indult az ország. Ezt azt is jelzi, hogy a GDP tavaly és tavalyelőtt 8-9 százalékkal nőtt évente. Megszűnt a tereken a katonai jelentét, Colombóban és a főutakon  felszámolták az ellenőrzőpontokat, lehet szabadon  közlekedni. Kövér László  az első magyar közjogi méltóság, aki az országba látogatott. Útja során találkozott az ország elnökével, a parlamenti elnökkel és  több miniszterrel  is - tette hozzá  Lukács Csaba.

A térség addigi legpusztítóbb cunamija volt az Indiai-óceán medencéjében 2004. december 26-án végigsöprő szökőár, amely Srí Lanka szigetén több, mint harmincezer halálos áldozatot követelt. A károsultak megsegítésére kezdődött világméretű akcióhoz a Pannon Lapok Társasága   is csatlakozott, amikor egy árvaház felépítéséhez nyújtott segítséget: az átadásról  helyszíni riportban számoltunk be   2005. december 7-én, hiszen azt ígértük Fejér, Veszprém, Vas és Zala  megye adakozóinak, hogy nyomon követjük adományaik útját. A magyar segítség egyértelműen  sikeres volt, hiszen  felépült az  árvaház új épülete, és áll a Help-falu. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy voltak kudarcok is.  Hambantotán építették fel az úgynevezett magyar falut, aminek megvalósításához sok más önkormányzat és szervezet mellett Székesfehérvár is hozzájárult. Sajnos a  rendesen soha el nem készült falu maradványait már régen  eldózerolták. Több hasonló eset is történt mások adományaival, ezért a segélyszervezet munkatársai  élükön a magyar házelnököt hivatalos útjára elkísérő Szenczy Sándor lelkész-elnök és Szilágyi Béla főigazgató   büszkék arra, hogy nem csak azonnali segítséget tudtak nyújtani, hanem két időtálló, ma is jól működő intézményt hoztak létre, amit értékel a szigetország népe és kormánya is.

Csaknem tíz év telt el, a cunami árvái mára felnőttek. Sokan tettek önök közül azért, hogy ez így lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!