Hírek

2017.03.06. 20:45

Járvány - Félnünk kell a kanyarótól?

Dunaújváros - Járványügyi zárlatot rendelt el az országos tiszti főorvos a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegén a kanyarójárvány elterjedésének veszélye miatt. De vajon mi, itt az ország közepén is veszélyben vagyunk?

Balla Tibor

A megnyugtató választ a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály járási tiszti főorvosától, Dózsáné dr. Sasvári Ildikótól vártuk, és kaptuk meg.

Bár a Szent Pantaleon Kórházban még látogatási tilalom van, de ennek semmiképpen nem a kanyaró az oka. Hamarosan fel is oldják majd, hiszen már jelentősen csökkent az influenzás megbetegedések száma.

A járási tiszti főorvos elmondta, Makón a határ közelsége miatt egy nagyon veszélyeztetett terület van, átjárnak betegek és talán dolgozók is a határ túlsó oldaláról, a fertőzött területről. A megyében és országosan is nagyon jó az "átoltottság" aránya, hiszen 1989 óta kötelező a gyermekek számára. Először 15 hónapos korban kapják meg egy kombinált oltással, majd a megfelelő védettség miatt hatodik osztályos korban megismétlik. Ez egy olyan védettséget ad, hogy volt már példa arra, hogy behozták a kanyaró betegséget más országból, de a betegség nem tudott elterjedni. Akik Makón megbetegedtek most, zömmel 89 előtt születtek.

Járványügyi zárlatot rendelt el az országos tiszti főorvos a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegén  MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Akiket a legjobban védeni kell, azok a 15 hónapnál fiatalabb csecsemők. Az anyatejes babák valamelyest védetté válnak az anya tejéből, de fontos, hogy a gyerekközösségből ne tudja hazavinni. Fontos az oltási fegyelem betartása. Nem árt az óvatosság, hiszen jellemzően sokat utazunk, például rokonokhoz, de az oltási védelem miatt kicsi az esély, hogy elkapjuk.

A tiszti főorvos azt javasolja, ha a tünetek valamelyikét felfedezni véljük magunkon, forduljunk orvoshoz, hogy a vérvizsgálat tisztázhassa a helyzetet.

Ha valaki, aki 1969 előtt született, és Romániába, vagy más fertőzött területre utazik, az oltással kapcsolatos tanácsokat kérje ki a háziorvosától, ugyanis a vakcinát később is meg lehet kapni, nem csak gyermekkorban. Aki pedig már átesett a betegségen, az már megszerezte a védettséget.

Szerintem

Ha egy járványos betegség felüti a fejét, hajlamosak vagyunk egy kicsit pánikba esni. Ebben persze van egyfajta egészséges védelmi ösztön is, de valljuk be, a legfőbb oka az adott területtel kapcsolatos tudatlanságunk. Általában semmit, jobb esetben keveset tudunk egy-egy betegségről, hacsak nem voltunk mi magunk, valamelyik rokonunk, ismerősünk érintett.

Meg aztán hozzászoktunk a védettséghez. Eszünkbe sem jut a hétköznapokban, milyen sérülékeny masszából gyúrták földi porhüvelyünket. Aztán egy ilyen ijesztő járvány felgyújtja az agyunkban a villogó vörös feliratot: Veszély!

Szerencsére ez vakriasztás.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!