Hírek

2014.08.08. 19:30

Felújították a szovjet emlékművet Baracson

Baracs - Felújították a közelmúltban Baracs templomosi részén lévő II. világháborús szovjet/orosz emlékművet.

Körmendi Erzsébet

Az oroszországi magyar, valamint a magyarországi szovjet/orosz hadisírok állami irányítású rendbetétele 1997-ben kezdődött el. Ennek alapjául a magyar és az orosz kormány A háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szóló, Moszkvában, 1995. március 6-án aláírt megállapodása szolgál. Az egyezmény végrehajtására magyar részről a honvédelmi miniszter kapott megbízást. A gyakorlati végrehajtás jelenleg a Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának hatáskörébe tartozik.

Várai Róbert polgármester mutatja a megújult emlékművet

Az egyezmény részeként, a minisztérium irányításával újult meg a közelmúltban Baracs templomosi részén, az egykori gyógyszertár és kisposta előtti parkban lévő második világháborús emlékmű, valamint a munkával megbízott cég helyreállította a mögötte lévő katonai sírokat is.

Várai Róbert polgármester meglepődött, amikor a minisztérium illetékes főosztályával folytatott levélváltásból kiderült: pontos lista van az elhunytakról, eltemetettekről. A tájékoztatóból kiderült: a hadisírokról 1948-ban készült összeírás alapján Baracs községben három magyar katonasír található. Laza György tartalékos honvédet 1944. december első felében a Sudár erdő szélén jelöletlen egyéni sírba, míg Makara József honvédet egy ismeretlen társával 1945 áprilisában a kisszentmiklósi temetőben fejfával jelölt tömegsírba temették. Tekintettel arra, hogy Kisszentmiklós ma Daruszentmiklós részét képezi, Baracson egyetlen sír létezésével lehet számolni. A veszteségi dokumentumok szerint Baracson második világháborús magyar tömegsír nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!