Hírek

2015.11.23. 18:06

Mit hozhat hosszú távon az idegenforgalomnak a terrorizmus?

Dunaújváros – Sokan tervezték, tervezik, hogy külföldön töltik a december egy részét, elsősorban az ünnepeket, karácsonyt, főleg a szilvesztert az újévvel együtt.

Agárdy Csaba

Napjainkban azonban olyan terrorfenyegetettség van Európában, amely talán még sohasem. Mennyire befolyásolja, befolyásolhatja a terrorveszély az utazási kedvet? Írásunkban erre próbálunk választ keresni. A szakemberek szerint jót nem tesz az idegenforgalomnak a terrorveszély és nemcsak az Európában, hanem a Közel-Keleten is tapasztalt. Egyiptomban például Sharm El Sheikhben például százszázalékos volt a szállodák kihasználtsága, miután kiderült, hogy az Egyiptomból Oroszországba hazatartó orosz gép azért zuhant le, mert a fedélzetén bomba robbant, huszonhét százalékra esett vissza a szállodák kihasználtsága. De foglalkozzunk most inkább Európával. Franciaországban napok óta szinte állandóak a lövöldözések, Belgiumban teljes a készültség, a németeknél a napokban több terrorcselekményt akadályoztak meg a titkosszolgálatok. A közelmúlt eseményei mennyire befolyásolják Magyarországon az utazási kedvet?

Szilveszter Párizsban. Sokan szeretnének az idén is évet búcsúztatni a francia fővárosban
Fotó: szilveszter.hu

Idegenforgalmi szakemberek szerint az eseményeknek még nincs hatásuk az utazási kedvre, nem hallani arról, hogy a lefoglalt utazásokat sorra mondanák le az utasok. A Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke a napokban azt nyilatkozta, hogy szerinte a szabadidős utazásoknál hozhatnak átmeneti visszaesést a terrorcselekmények, amelyek az üzleti utazásokat nem befolyásolják. A szakértő az elmúlt évek terrorakcióinak tapasztalataira utalva hangsúlyozta, sajnos az utasok kénytelenek egyre inkább hozzászokni a hasonló eseményekhez és a foglalások néhány hetes visszaesés után növekedésnek indulnak. Sokan használják ki azt is, hogy az árak ilyen időszakban visszaesnek egy kicsit, így a forgalomban alig érezhető változás.

Hogy hosszú távon mit hozhat az idegenforgalomnak a terrorizmus, azt nem tudhatni, de hogy nem jó irányba mennek a dolgok az bizonyos. A repülőgépes utazásokat nagyon megfontolják az emberek, hallani olyant is, hogy valaki szilveszteri nyereményét visszautasította, mert Párizsba szólt a meghívás.

Körülnéztünk a dunaújvárosi utazási irodáknál, nekik milyenek a tapasztalataik, éreznek e változást az utóbbi napokban a forgalmon.

Tóth András, a Neckermann utazási iroda munkatársa megerősítette a korábban leírtakat, jelenleg még semmilyen hatását nem érzékelték turisztikai szempontból a terrortámadásoknak. Nyárra továbbra is vannak foglalásaik, sőt, még eddig a szilveszteri párizsi utakat sem mondták vissza.

Szanyi Nóra, a dunaújvárosi IBUSZ utazási iroda vezetője szerint sem volt érezhető változás az elmúlt hetekben. Azonban szerinte észrevehető, hogy akik korábban fontolgatták a párizsba utazást, az elmúlt hetek eseményei óta másképp döntöttek. Sokan pedig tanácsért fordulnak hozzájuk, hogy biztonságosnak tartják-e a kiutazást.

Párizs szilveszterkor sokkal biztonságosabb lesz

Még gyerekként a családommal jártam Párizsban és mindig is nagy álmom volt, hogy egyszer visszajussak oda. Jött az ötlet, az idei szilvesztert töltsük a kinti barátoknál. Ritkán adatik meg, hogy az újévet egy ilyen gyönyörű városban ünnepelhetjük, így a megrázó események után sem mondtuk le az utat. Véleményem szerint az óvintézkedések miatt Párizs szilveszterkor sokkal biztonságosabb lesz, mint bármely európai város.

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!