Hírek

2015.08.26. 18:05

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt segítenek

Dunaújváros - Az oktatás terén elért eredményeikről, valamint a foglalkoztatási programjaikról adott átfogó képet Hosszú János szerdán.

Körmendi Erzsébet

A Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy OKJ-s tanfolyamaikon 91-en, akkreditált képzéseiken 50-en vettek részt. Mindent elkövetnek azért, hogy munkalehetőséget is biztosítsanak azoknak, akiket szakmához segítettek, illetve átképzés esetén gondoskodjanak a továbbfoglalkoztatásukról. Számos segítőjük akad az önkormányzaton és a munkaügyi kirendeltségen kívül, és rendszeresen tárgyalnak a munkaadókkal, hogy az elhelyezkedés megoldott legyen. Képeztek például vagyonőröket, kosárfonókat, óvodai dajkákat, kerti munkásokat, konyhai kisegítőket.

Most fejeződött be két tanfolyamuk, amelynek sikeréért köszönetet mondott a partnereiknek és a tanároknak. Egyik a felzárkóztató képzés volt: ennek keretében 12 és 62 év közötti fiatalokat, felnőtteket segítettek hozzá ahhoz, hogy elvégezzék az általános iskola 5-6. és 7-8. osztályát. Az előbbi évfolyamon 17-ből 13-an, az utóbbiban pedig 19 közül 16-an tettek sikeres vizsgát. A roma nemzetiségi önkormányzat és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Kft. azon dolgozik most, hogy OKJ-s képzésen vehessenek részt a 8. osztályt sikeresen befejező tanulóik.

Nemcsak a felnőtteket karolták fel, hanem azokat a diák korúakat is, akiknek valamelyik tantárgy nem úgy sikerült ez elmúlt tanévben, ahogyan az elvárható lett volna... A dunaújvárosi RNÖ égisze alatt 14 általános iskolást készítettek fel a pedagógusok pótvizsgára. Hosszá János szerint mindenkinek az eredményét még nem ismerik, de azt már tudják, hogy nyolcnak biztosan sikerült a vizsga, úgyhogy felsőbb évfolyamon kezdhetik tanulmányaikat az ősszel. Hosszú János oklevéllel köszönte meg a képzésben részt vevő pedagógusok és szervezők munkáját: Kurucz Gergely, Rábavölgyi Zoltánné, Csathó Gábor, Pataki Attiláné, Nagy Marianna, Korom Károly, Siki Márta, Rajna-Grosch Judit, Aszalayné Sivák Olga, Aszalay Kálmán, Schweibert Mónika.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke a foglalkoztatási palettájukról is átfogó képet adott. A tömegfoglalkoztatás jóvoltából 293 embernek tudtak munkát adni az elmúlt időszakban. A létszám hatvan százalékát a közfoglalkoztatottak teszik ki, akik a közterületek rendbetételében, a vagyonőrzésben és a városőri szolgálatban jeleskednek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!