Hírek

2017.01.16. 17:20

Helyreállt a vízszolgáltatás - megemelték és tovább növelik a csápos kutakból kitermelhető mennyiséget

Dunaújvárosban megszűnt mindenféle, a távfűtéssel és a melegvíz-szolgáltatással kapcsolatos probléma - tudta meg lapunk az érintettektől.

MTI

Az elmúlt hét végén a város egyes pontjain elégtelen vízszolgáltatás borzolta a kedélyeket. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) szerint az elmúlt napokban a vízszolgáltatás esetében a nyomáscsökkenés miatt előfordult, hogy az emeletes házak felsőbb szintjein a csapból csak csöpögött a víz. Ez a legtöbb helyen nehezítette, sőt ellehetetlenítette a napi tisztálkodást és a házimunkák elvégzését. Az országos nyilvánosságot kapott témára Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata nevében Cserna Gábor polgármester reagált. Tájékoztatja a lakosságot, hogy az önkormányzat folyamatos tárgyalásokat folytatott a helyi távfűtést és vízellátást érintő, közelmúltban tapasztalt elégtelen szolgáltatás rendezése érdekében. Az ivóvíz-ellátással kapcsolatos nehézségeket, illetve a kapacitásgondokat megoldották. A DVCSH munkatársai megnövelték és a jövőben tovább fogják növelni a csápos kutakból kitermelhető ivóvíz mennyiségét.

Helyreállt a vízszolgáltatás.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó hatóságok szakembereinek állásfoglalása alapján nyomon követik a lakossági ellátás minőségét, és amennyiben ismételt fennakadás lenne tapasztalható a szolgáltató tevékenységében, az önkormányzat újra megteszi a szükséges lépéseket, és haladéktalanul intézkedik a zavartalan ellátás biztosítása érdekében. Továbbra is várják a szolgáltatással kapcsolatos lakossági jelzéseket.

A DVCSH Kft. irodaépülete előtt gyülekeztek városlakók, közös képviselők tegnap 10 órakor, hogy felhívják az utóbbi hetekben tapasztalt, néha kritikus, máskor elégtelen szolgáltatásra, vagyis a problémákra a figyelmet Fotó: Ady Géza

A DVCSH közleményében S. Hegedűs Ambrus üzemigazgató megerősítette a víztermelési kapacitás azonnali növelése érdekében a szolgáltató folyamatosan végzi a csápos kutak kapacitásnövelő munkálatait, amelynek része szükség esetén újabb további nagyobb teljesítményű szivattyú beépítése a csápos kutakba. Ezzel együtt elkezdték a víztermelő kutak úgynevezett csápjainak tisztítását is ipari búvárok bevonásával.

Lapunk megkereste dr. Göblyös Bélát, a DVCSH Kft. ügyvezetőjét, akinél arra kérdeztünk rá, hogy a vízhiány, valamint a csökkent víznyomás miatt számíthatnak-e kompenzációra, például alacsonyabb számlára a szolgáltatótól az érintett lakásokban élők. Az ügyvezető elmondta: a törvény szerint járnak el ezzel kapcsolatosan is. Olvasóink felvetették, hogy a DVCSH-nak lajtos kocsival kellett volna biztosítania a vízhiányos időszakban az ivóvizet, amire Göblyös Béla hangsúlyozta: cégük szükség esetén biztosít lajtos kocsit. A törvény szerint hat órát meghaladó üzemzavar esetén kell gondoskodni erről a vízvételezési lehetőségről, ám a vízhiányos időszak nem haladta meg ezt a mértéket.

Más kérdés, hogy elsősorban akkor okozott gondot a vízellátás, amikor mínusz 10 fok alatt volt szinte folyamatosan a hőmérséklet. Ilyen cudar időben talán a lajtos kocsiban is megfagyott volna a víz...

A városi vízszolgáltatás problémáival kapcsolatban több ellenzéki párt is úgy érezte, itt az ideje, hogy rárepüljön erre a témára. Így többek között a Jobbik is elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy családok ezrei maradtak víz és fűtés nélkül az elmúlt napokban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) leszögezte: folyamatosan figyelemmel kíséri a dunaújvárosi víz- és távhőszolgáltatással kapcsolatos fejleményeket, és a hivatal a felhasználók biztonságos energiaellátása érdekében a jogszabályok által adott valamennyi lehetőséggel élni fog. Hangsúlyozták, hogy a MEKH számára első a fogyasztók érdekeinek védelme, a biztonságos energiaellátás nem lehet politikai viták tárgya.

Fenn kell tartani a biztonságos ellátást

A DVCSH honlapján egyebek között az áll: Dunaújváros vízellátásához szükséges mennyiség részben saját víztermelő telepről (Szalki-sziget), részben a DRV Zrt. által üzemeltetett regionális rendszerről biztosított. A víztermelés és vízátvétellel kapcsolatos előírás az, hogy a termelőövezetet előírt állapotban kell tartani, azaz a vonatkozó előírásoknak, követelményeknek megfelel és működőképes. Éppen ezért a DRV-nél lekötött vízigényt fenn kell tartani a biztonságos vízellátás és a várható ipari fejlesztések, átalakulások miatt.

Internetes források szerint elszámolási vita miatt ez utóbbi lehetőség nem állt rendelkezésre, és a szolgáltató által korábban közzétett okok - nevezetesen a Duna tartósan alacsony vízállása, az ezzel egyidejűleg fennálló rendkívül hideg időjárás, valamint a víztermelő csápos kutakban lévő igen hideg víz együttes hatása - mellett ez okozhatta a nem megfelelő szolgáltatást, amellyel vélhetően sérülhet a város vízellátásának biztonsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!