Hírek

2016.12.20. 17:45

Fenyőfások hideg napjai

Dunaújváros - Idén eddig elmaradt a nagy roham a fenyőárusoknál: vagy később jön ez, vagy kevesebb fa áll majd.

Pekarek János

Karácsony közeledtével szaporodnak a fenyőfavásárlók az árusoknál - de még mindig nem lehet azt mondani, hogy tolonganak az érdeklődők a placcokon. Rövid tájékozódásunk alkalmával is kiderült, az árusok (érkezzenek bár az ország bármelyik részéből, hozzánk többnyire Zalából, Somogyból) eleve számítottak is a kereslet némi csökkenésére.

Ahogyan egyikük megfogalmazta: a kevesebb fenyőfavásárlás oka az, hogy évről évre több a műanyag karácsonyfa.
Aminek akár örülhetnénk is, hiszen így minden esztendőben kevesebb élő fenyőt vágnak ki a mi kedvünkért, és ezzel, az erdők növekedésével akár jól is jöhetnénk ki a környezetünk állapotát érintő beavatkozások egyikéből - ha a műanyag karácsonyfák nem szennyeznék ugyanazt a környezetet, amikor egy-két évi használat után elkopnak, megkopaszodnak, és szemétre hajítják őket tulajdonosaik.

Vaskó István beleznai fenyőt vásárolt a Magyar út elején lévő parkolóban kedden délelőtt Fotó: Ady Géza

A dunaújvárosiak többsége azonban még mindig a természetes fenyőket szereti látni az otthonában karácsonykor. Megértem őket: ha már fát állítunk, állítsunk igazán szépet, hagyományosat! Más kérdés, hogy ezek megvásárlását a többség a jelek szerint ugyancsak hagyományosan az utolsó napokra, órákra hagyja.

Ma már szinte minden nagyobb téren, útkereszteződésnél árulnak fenyőt. A Városháza téren, a piacon, parkolókban, bevásárlóközpontok előtt. Mi először a Carissa virágbolt előtti sarokhoz mentünk, ahol Horváth István fagyoskodott a fák mellett.

- Az idén elsősorban a kis fákat keresik az emberek, aminek következtében máris hiány van a kis fákból - számolt be eladási tapasztalatairól Horváth úr, aki megjegyezte, hogy tavaly pont fordítva volt: akkor a nagy fákat kereste a közönség, amelynek szokásai eszerint teljességgel kiszámíthatatlanok. - Eddig nincs túl nagy forgalom, elhúzódik a favásárlás, lehet, hogy a többség majd a hét vége felé jön, a téli szünet elején, a kisgyerekekkel együtt - becsülte a jövőt optimistán.

Fotó: Ady Géza

A Magyar út elején, a hamburgerező melletti parkolóban idén is a Zala megyei Beleznáról érkezett termelők árusítják fáikat. - Még a szüleim kezdtek el fenyőfaneveléssel foglalkozni a Mura és a Dráva összefolyásánál álló Góla-hegyen - mesélte Müller Istvánné, aki két fiával együtt termeli és árulja a fákat. - Sok gyökeres fát is kínálunk, viszik is az emberek, talán azért, mert ezek viszonylag kis fák, egy méter húsznál nem nagyobbak, tartósak - mondja.

A Béke körúti nagy parkolóban régi ismerősök, a somogyi Csurgóról érkezett árusok várják a vásárlók érkezni csak nem akaró rohamát. - Fele annyian jönnek, mint tavaly ilyenkor - mondja Fila Attila, aki napi átlagban húsz fát ad el.

A vásárlói érdeklődést így látja: - Keresnek egyméteres, de négyméteres fát is.

Bolla Józsefné

Bognár Andrásné

Horváth Klára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!