Hírek

2016.11.01. 20:55

Fényorgona is színezi majd Miska huszárt - Számos beadványt címeztek az illetékes szabadalomügyi hivatalhoz a rekordkatona építői

Dunaújváros/Pákozd - Számos új és örvendetes hírrel szolgáltak Miska huszár építői a napokban. Ballag már a katona...Ha nem is futva távozik az eddig Rácalmáson cseperedő Miska, a rekordhuszár, ám az utóbbi hetekben több fontos fronton is felgyorsultak az események.

Szabó Szabolcs

Mindezekről dr. Szeles Péter, a projektért felelős vállalkozás ügyvezetője számolt be lapunknak. - A legsürgetőbb számunkra, hogy az építési terület elfoglalásához és az alapozó munkálatok megkezdéséhez szükséges engedélyek mihamarabb megérkezzenek. Az érintett hivataloktól azt az információt kaptuk, hogy a jövő héten már elindulhatnak az érdemi munkálatok a pákozdi Bogárhalmon és környékén. A feladat nem kevés, hiszen első körben a szükséges alapinfrastruktúrát is ki kell majd építeniük a szakembereknek. A szükséges dokumentációt már leadtuk, a tervek készen vannak. Több részcélt is megfogalmaztunk a következő hónapokra, ám mindehhez egy enyhe télre is szükségünk lesz.

Mindig lehet csiszolni még valamit. A speciális öntőformákat még idén szeretnék felállítani
Fotó: Zs. E.

- Az utóbbi hetek fontos lépése volt, hogy a grafikusok elkészítették Miska huszár három dimenziós modelljét, amely tovább segíti a pontos tervezési munkálatokat. Egyik kiemelt célunk volt, a már elkészült szobor minden igényt kielégítő bevilágítása. Itt két részfeladatot kellett megoldani. Egyrészt, hogy a közeli autópályán közlekedőket ne zavarják a reflektorok, másrészt Pákozd település lakóit se érje zavaró fényszennyezés. Külön elvárás volt egy fényorgonához hasonló funkció beépítése is, amely nemzeti színeinkkel világítaná majd meg az esti órákban a szobrot. Mindezeket a kihívásokat is sikerült megoldaniuk a szakembereknek.

Számos további ilyen aprónak tűnő, ám mégis a végeredmény szempontjából nélkülözhetetlen elemen munkálkodunk jelenleg is. Ilyen például a huszár kardjának tokja megformálása, amely bronzból fog elkészülni és statikai szempontból is kiemelt szerepe lesz. Az arculati tervek is elkészültek, ezzel kapcsolatban számos beadvánnyal fordultunk az illetékes szabadalomügyi hivatalhoz is, hiszen több olyan speciális programmal és termékkel is készülünk, amely Miskát népszerűsíti majd a polgárok, a magyar honvédelem és huszárhagyományok iránt érdeklődők körében - mondta el lapunknak dr. Szeles Péter, akit a határidőkről is kérdeztünk.

- Tartjuk az ütemtervet, ám nem titok, bizakodunk abban, hogy enyhe telünk lesz, így különösebb megállás nélkül épülhet majd a huszár. Még az idén szeretnénk felállítani az öntőformát és talán még az öntést is elvégezni Bogárhalmon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!