Hírek

2015.09.16. 15:08

Férfiak negyven után - A szakszervezetek még most sem adják fel!

Dunaújváros - A férfiak negyven év munka utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazás eltörölte az Alkotmánybíróság. Érdeklődtünk...

Pekarek János

Oláh István, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke kérdésünkre azt válaszolta:

- Sportszerűtlennek tartom, hogy még az aláírásgyűjtés befejezése előtt hozta meg az Alkotmánybíróság ezt a döntést. Különösen úgy, hogy még alapos hatásvizsgálatot sem végzett senki ebben az ügyben. A Dunaferr-nél biztosan sokan üdvözölték volna ezt a lehetőséget, hiszen ez év január elsejétől eltörölték a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét is a veszélyes és a melegüzemekben dolgozók részére. Nem tartom életszerűnek, hogy ilyen üzemekben valaki hatvanöt évesen teljesértékű munkát végezzen...

Oláh István, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke, Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas elnöke Fotó: Archív

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke:

- Mi a gyáron kívül (hiszen a kapukon belül nem szabad!) már 3521 támogató aláírást gyűjtöttünk a népszavazás érdekében. A Magyar Szakszervezeti Szövetség állásfoglalásának megfelelően folytatjuk az aláírások gyűjtését, addig, míg a Magyar Közlönyből hivatalosan meg nem ismerjük a döntést és annak indoklását.

Utána sem fogjuk feladni! jegyezte meg Mucsi. Tudomásul vesszük, de nem fogadjuk el: talán nemzetközi jogi fórumokon más döntés születik majd. Hiszen jónéhány olyan esetről tudunk az elmúlt évekből, amelyek nem állták ki az idők próbáját!

Nagyon otrombának tartom fogalmazott a szakszervezti vezető, hogy nőszervezetek támadták meg ezt a népszavazási kezdeményezést jogi fórumokon. Miközben a nőknek már évek óta biztosítja a kormány a negyven évi munkaviszony utáni munkába vonulást. Mivel megszüntették a korkedvezményes nyugdíjat is, ezt a férfi dolgozók dupla arculcsapásaként értékelem! Ráadásul nem állja meg a helyét az az érv, hogy a nyugdíjrendszer összeomlásával járt volna ez: a nyugdíjkassza az elmúlt két évben többlettel zárt! Több pénz folyt be, mint amennyit nyugdíjakra kifizettek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!