Hírek

2014.07.28. 17:45

Muki, a legendás kismozdony már a Volán-telepen van

Dunaújváros - Hétfőn szállították át festésre az újjáépített kismozdonyt és szenes kocsiját a Volán-telepre.

Szabó Szabolcs

„Kaptunk két roncsot, volt két meggyötört, alig használható alvázunk, ebből építettük fel három hónap alatt Mukit, a mozdonyt, és gyakorlatilag a nullából, a szeneskocsit. Az elején vakartuk a fejünket, aztán kiderül: se tervrajz, se semmi. Kezdtünk belejönni... Volt 4-5 fényképünk, hogyan is nézett ki anno Muki, az egykori állomáshelyein. És szépen összeraktuk a mozaikot, még vaktérképünk sem volt. Terveztünk, mértünk, hegesztettünk: újra és újra, és egyszer csak megszületett ismét ez a Muki névre hallgató kismozdony. Hivatalosan ötezer munkaórát dolgoztunk, de ez nem mond semmit, hiszen sok diák, oktató és szakember szabadidejében is itt szorgoskodott a tanműhelyben – mondta el lapunknak Kovács József István szakoktató, aki maga is sokat tett: Muki szeneskocsijának tervei az ő kitartó munkáját dicsérik.” – legutóbb e jelentést olvashatták a legendás kismozdony felújításáról.

Levegőben Muki, a kismozdony. A Dunaferr középiskolában a szakoktatók és a diákok munkájában újjáépített szerelvényt hétfőn délelőtt szállították át az oktatási intézmény tanműhelyéből a Volán-telepre, ahol az eredeti állapotának megfelelő festéssel látják el a szakemberek. Muki augusztus végén költözhet át új állomáshelyére. Fotó: Ónodi Zoltán

A hónap elején még a Dunaferr Szakiskola műhelyében élesítették az idén éppen 120 esztendős vasúti szerelvényt, amelyet hétfőn délelőtt szállítottak át festésre a Volán-telepre.

– Hosszú hónapok után a munka végső fázisához érkeztünk. Muki, a megmentett kismozdony végre megkaphatja régi-új festését és terveink szerint augusztus végén már új állomáshelyére kerülhet, a Vasmű út mellett található zöld sávon – mondta el lapunknak tegnap délután Orosz Csaba, a Muki-program főszervezője.

– Köszönet illeti a Dunaferr szakközépiskolát, amelynek oktatói és tanulói remek munkát végeztek, gyakorlatilag újjáépítették Mukit és hozzá kapcsolt szeneskocsit. A Dunaferr és Katasztrófavédelem segítségével hétfőn délelőtt átszállítottuk a szerelvényt a Volán-telepre, ahol a befestik a szerelvényt. Az utóbbi hónapokban több lehetőség is felmerült, ám végül úgy döntöttünk, hogy a régi fotókon is látható öltözetét kapja vissza majd Muki – tette Orosz Csaba, aki a legendás kismozdony megmentéséért szerveződő munkáról is beszélt lapunknak:

– Nehéz lenne összeszámolni pontosan, de legalább száz ember munkájának köszönhető, hogy most itt tartunk. A helyi tűzoltóság eredeti célja az volt, hogy a városlakók számára ez az érték ne vesszen el. Az önkormányzat és számos más támogató az ügy mögé állt, így bízunk benne, hogy már a jövő hónapban egy új látványossággal bővülhet Dunaújváros, és Muki, a kismozdony legendája is tovább élhet majd sokunk örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!