Hírek

2014.04.07. 18:00

A megye déli településein erőteljes a jobbikos hatás

A 05-ös választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként induló húsz aspiráns közül toronymagasan győzött Varga Gábor (Fidesz-KDNP).

Fejér megye 05-ös választókerületében élő 68 ezer 583 választópolgár él, ami 53,55 százalékos részvételi arányt mutat, jóval alacsonyabbat az országos 61,24 százalékos átlagnál. A szavazókörökben 36 ezer 725 választópolgár jelent meg április 6-án, az urnákban azonban cssak 36 ezer 708 szavazólap volt bedobva, és leszámítva az abból érvénytelen 484-et, összesen 36 ezer 224 érvényes szavazaton osztoztak a képviselőjelöltek.

A dunaújvárosi járásból hat község, Baracs, Daruszentmiklós, Előszállás, Kisapostag, Mezőfalva, Nagykarácsony tartozik a 05-ös választókerülethez, amelyben a jelenleg rendelkezésre álló választási eredményadatok alapján a húsz jelölt közül erőteljes fölénnyel nyert Varga Gábor, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, Cece polgármestere, aki a választópolgárok akaratából a második ciklust kezdheti majd meg országgyűlésben. Varga Gábor a szavazatok majdnem felét (47,82 százalékát) tudhatja magáénak.

Lénárt Mihály az elsők között élt szavazati jogával Fejér megye 05-ös választókerületéhez tartozó Mezőfalván, a 2-es szavazókörben.

Az országos és a megyei adatokkal összehasonlítva forditott aránnyal szerepelt a Jobbik, illetve a kormányváltó erők összefogása. Árgyelán János (Jobbik) határozott, 29,56 százalékos szavazati aránnyal (10 ezer 708 érvényes voks) lett a második, mögöttük Ecsődi László (MSZP, Együtt, DK-PM-MLP) 15,61 százalékkal (5 ezer 655 szavazattal) a harmadik. A többi képviselőjelöltnek jóval kevesebb támogató szavazója volt. Szatmári Ildikó (LMP) 2,46 százalék és Ács Sándor Józsefné (Élőlánc) 1,26 százaléka után a többi tizenöt jelölt egy százalék alatt teljesített.

Települések szerinti bontásban elmondható, hogy a dunaújvárosi járáshoz tartozók nemcsak a 05-ös választókerületet, hanem az országos átlagot nézve is jól teljesítettek, hiszen többen járultak az urnákhoz, mint a kerületben összességében. Baracson például az iskolában (3-as szavazókör) a lakóhely szerint oda tartozók 62,39 százaléka voksolt. Daruszentmiklós tág a határ a három település között. Az Ifjúsági házban kereken 50 százaléka voksolt az oda tartozóknak, a Barátság házban viszont 60,58 százalék. Előszálláson az iskolában 61,1 százalékos volt az arany. Kisapostag éllovas mindkét szavazókörében, hiszen a polgárok 68,63, illetve 65,43 százaléka járult az urnákhoz. Mezőfalván az iskola gyengén szerepelt, ott 40,83 százalék volt a részvétel, a polgármesteri hivatalban viszont 57,33 százalék. Nagykarácsonyon 51,42 százalék és 59,14 százalék között mozgott a résztvevők aránya.

Balláné Spitz Mariann és Kovács István lezárják a szavazóurnákat, miután az első szavazó ellenőrizte, hogy üres. Kezdődhetett a voksolás (Fotó: hORVÁTH lÁSZLÓ)

 

A településeken majdnem mindegyik szavazókörben a választókerület végeredményével egyezően voksoltak, a szavazatok megoszlásának arányát tekintve is. Daruszentmiklóson a második és a harmadik helyen nem a kerületi, hanem az országos eredmény szerint osztoznak a jelöltek. Mezőfalván viszont a négy szavazókörből háromban a Árgyelán János győzött, Varga Gábor ott második lett.

A választás zökkenőmentes volt a 05-ös választókerületében. Kampánysértő eseményről nincs tudomásunk, és olyan problémás esetről sem tudunk, amivel a választási bizottságnak foglalkoznia kellett volna. Rosszullét, egyéb rendkívüli esemény nincs fenn a Nemzeti Választási Iroda honlapján.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!