Hírek

2016.08.28. 17:40

Finanszírozás, béremelés - A jövő évtől jöhet a kancelláriarendszer az egészségügyben is

Dunaújváros - Az utóbbi hetekben ismét az országos hírek között szerepelt a kórházak adósságállományának növekedése. A Szent Pantaleon Kórház helyzetéről, a finanszírozásról, valamint a közelgő béremelésről is kérdeztük dr. Mészáros Lajos főigazgatót.

Körmendi Erzsébet

Augusztustól új elszámolási rendet vezettek be az egészségügyben, szeptemberben jelentősen nő az egészségügyi szakdolgozók, valamint az orvosok fizetése. A Szent Pantaleon Kórház lejárt adósságállománya pedig 438 millió forint.

- A sajtóban is olvasható adósságlisták szerint számos nagy kórház halmozott fel több milliárdos adósságot az elmúlt időszakban. E listákon a Szent Pantaleon Kórház ugyan nem szerepel, ám adódik a kérdés: milyen mutatókkal bír e téren a város és a térség legnagyobb egészségügyi intézménye?

- Onnan kezdeném, hogy amikor 2011-ben átalakultunk gazdasági társaságból költségvetési szervvé, akkor szinte tiszta lappal indultunk, részben új szerződésekkel. Akkor az első évben nem is termeltünk lejárt számlaállományt. Aztán változott a gazdasági helyzet, és tény az is, hogy egészségügyben tapasztalható egy hatalmas költségárrobbanás, mert bár a beruházások és a fejlesztések döntő többsége finanszírozható pályázati úton, ám ezen túl új technológiák fenntartása már az intézményekre hárul. Éppen ezért a Szent Pantaleon Kórház fegyelmezett gazdálkodást folytat. Kiemelten figyelünk a létszámgazdálkodásra, a teljesítménylehetőségek szétosztására az osztályok között, és a legjobb közbeszerzési ajánlatok megkeresése. Így jelenleg 438 millió forint lejárt számlánk van - mindez egyhavi költségvetésünknek felel meg. A konszolidációs folyamat részeként ezeket tudjuk teljesíteni az év folyamán.

A lejárt tartozások tekintetében a középmezőnyben található a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház, amely a város egyik legnagyobb munkáltatója.

- Az államtitkári bejelentés értelmében e hónaptól új elszámolási rend szerint működnek a kórházak.

- Valóban. A teljesítményegység ára 150 ezerről 180 ezer forintra nő, ám ebből kell kigazdálkodunk majd az esedékes béremelést is. A kórház szakemberei már kiszámolták: az emelés épp fedezni fogja a bérfejlesztés költségeit.

- A Szent Pantaleon Kórház a harmadik legnagyobb foglalkoztató a városban, így sok családot érinthet e béremelés.

- Az egészségügyi szakdolgozók tekintetében ez mintegy 27 százalékos növekedést, az orvosoknál pedig egységesen bruttó 107 ezer forintot jelent.

dr. Mészáros Lajos, az intézmény főigazgatója Fotó: Ady Géza

- Miként hathat ez hosszú távon az egészségügyi dolgozók és orvosok helyben is tapasztalható elvándorlására?

- Bízom benne, hogy még a bérfejlesztési folyamat elején járunk, de úgy vélem, mindez komoly és előremutató lépés. Hosszú távon is biztos megélhetést kell nyújtani munkájukért cserébe az egészségügyi dolgozóknak és az orvosoknak, és akkor mérsékelhető, majd megállítható e folyamat is.

- Jövőre pedig érkezik a kancellária-rendszer, amely főként a racionális gazdálkodásért felel majd.

- Ha megfelelő kommunikációval és hatékony munkamegosztással párosul az új vezetési struktúra, akkor hatékonyabbá teheti a kórház működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!