Hírek

2014.02.17. 18:55

Brazilok ajánlották braziloknak az újvárosi képzéseket

A félévnél tartott, immáron hagyományosnak mondható diplomaosztáskor a Dunaújvárosi Főiskola vezetői több ízben is felhívták a figyelmet arra, hogy a helyi campus egyre vonzóbb célpont lett a külföldi hallgatók körében.

Szabó Szabolcs

Az üdvös bejelentést vaskos tények követték, amelyek bizonyították, hogy az országos verseny e színterén komoly tényezőt képvisel a Dunaújvárosi Főiskola.

A Brazil állam jóvoltából sok hallgató kapott lehetőséget arra, hogy Európában végezze el tanulmányainak egy részét. A brazil vendéghallgatók első különítménye még tavaly nyáron érkezett meg Dunaújvárosba.

Az elmúlt hetekben újabb 24 fő érkezett Brazíliából, ők célzottan Dunaújvárost és a helyi főiskola képzéseit választották. Mosolygós érkezők.

A hétfőn délben tartott ünnepélyes fogadás előtt Petrik Anett a főiskola munkatára lapunknak elmondta:

- A DF a legtöbb brazil hallgatót fogadó főiskola, a második turnusban 32 hallgató érkezik hozzánk, olyan nagy egyetemeknél is több brazil diákot fogad, mint a veszprémi székhelyű Pannon, a Szegedi, vagy a Kaposvári Egyetem. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a diákok közül sokan már a korábbi brazil diákok ajánlására érkeztek hozzánk, mely alapján a családias légkör, a folyamatos segítségnyújtás, a felszereltség és a jó programok is hozzájárultak a választáshoz. A most érkezett brazil hallgatók műszaki területen tanulnak majd -  fogalmazott Petrik Anett. A helyi főiskolán tanuló brazil hallgatók egy magyar-brazil állami ösztöndíj program keretében érkeztek hazánkba. Mint a helyi campus munkatársa is kiemelte sokuk tudatosan választotta Dunaújvárost és ajánlott diáktársai figyelmébe.

A DF már évek óra komoly energiákat fordít arra, hogy minél több külföldi hallgató válassza városunkat. A demográfiai mutatók szerint a következő években egyre kevesebb diák kerül majd be a felsőoktatásba, így a kiesők számát a népszerű egyetemek és főiskolák külföldről érkező diákokkal szeretnék pótolni. A főiskola több száz külföldi hallgatóval büszkélkedhet és mint az a brazil hallgatók fogadásán elhangzott, a DF-en azon dolgoznak, hogy további külföldi hallgatók érkezzenek a campusra.

 

A Magyar Rektori Konferencia tájékoztatóanyaga szerint a 2013 szeptemberében indult tanévben 430 brazil ösztöndíjas hallgató vesz részt a magyar felsőoktatási intézmények által kínált angol nyelvű képzésekben. A Tudomány Határok Nélkül program a brazil állam által támogatott ösztöndíjlehetőség, amelynek keretében 2012-2015 között 100 ezer brazil alap- és doktori képzésben részt vevő, természettudományos, mérnöki, egészség- és informatikatudományok területén tanuló diáknak nyílik lehetősége, hogy egy évet külföldi egyetemen töltsön.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!