Hírek

2015.02.10. 15:40

Szeptemberben indulnak a duális képzések

Dunaújváros - A felvételi szezon véghajrájában, a hónap elején jött ki felvételi tájékoztató kiegészítése. Benne a szeptemberben debütáló duális képzésekkel. A Dunaújvárosi Főiskola is érintett.

Szabó Szabolcs

Mint arról korábban már olvashattak lapunkban a kormány döntésének értelmében szeptemberétől öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) indulhatnak olyan szakok a hazai felsőoktatási intézményeknél, amelyek keretében lehetőség van a duális képzést választani.

Sok felvételizőnek jelenthet gondot, hogy a duális képzéseket kínáló intézmények hivatalos listája csak január végén-február elején jelent meg.

A duális képzés lényege, hogy a kötelező gyakorlati képzés a felsőoktatási intézménnyel szerződésben álló vállalatoknál történik. A negyvennyolc hetesre tervezett tanévből elméleti oktatással huszonhat hetet az intézményeknél, a vállalatoknál pedig huszonkét hetet tanulnak majd a hallgatók. Az eduline.hu összeállítása szerint a duális képzés egyik előnye, hogy a hallgatók fizetést is kapnak. Ez az összeg havonta a minimálbér legalább 60 százaléka, amelyet a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és a felsőoktatási intézményeknél töltött hetekben is fizetnek majd a hallgatóknak.

Valéták a múlt hét szombati diplomaosztón. A duális képzésre felvett új hallgatók már havi fizetéssel is ösztönzi majd az állam és a gyakorlati helyet biztosító vállalati partner (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A duális képzések esetében a jelentkezés rendre is változok: a felvételi két, egymással párhuzamosan zajló szakaszból áll. Az általános felvételi eljárás kiegészül egy vállalati felvételivel, amelynek az eredményét még a ponthatárhúzás tervezett időpontja (július 23.) előtt megismerik a felvételizők. A jelentkezéseteket ugyanúgy kell benyújtani, mint a hagyományos alapszakokra. Ezzel egy időben azonban a kijelölt vállalatokkal is fel kell venni a kapcsolatot.

A Dunaújvárosi Főiskola anyagmérnök, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, gépészmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser szakokon hirdetett meg duális képzést a felvételi tájékoztató alapján. Az intézmény vállalati partnerei között találjuk a Hankook Tire Magyarország Kft.-t, a Dorsum Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Zrt.-t, EQUICOM Méréstechnikai Kft.-t, és az Intellfactory Hungary-t.

Fontos kiemelni, hogy a felsőoktatásban vágyók február 15-ig, vasárnapig jelentkezhettek a felsőoktatási felvételire, február 16-án pedig az érettségire való jelentkezés is lezárul.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!